Håll Kina borta från mobilnätet

Sverige får inte ge efter för de kinesiska hoten och släppa in Huawei och ZTE i 5G-nätet.

Kinesiska Huawei och ZTE portas från utbyggnaden av Sveriges 5G-nät.

Kinesiska Huawei och ZTE portas från utbyggnaden av Sveriges 5G-nät.

Foto: Mark Schiefelbein

Ledarkrönika2020-10-21 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det dröjde knappt ett dygn innan det kinesiska svaret på beslutet att porta Huawei och ZTE från den svenska 5G-upphandlingen kom. Kinas utrikesdepartement förklarade att Sverige måste ”hantera sitt felaktiga beslut”, annars riskeras ”negativa effekter” för svenska företag i Kina.

Tydligare bevis för att Post- och telestyrelsen gjorde rätt som stängde dörren till de två kinesiska företagen går inte att få. Detta är den kinesiska statens modus operandi: att genom ömsom sockrade erbjudanden, ömsom hot, stärka Kinas intressen i världen.

Gränsen mellan de kinesiska storbolagen och den kinesiska regimen är flytande. Kopplingarna sätter det gängse upphandlingsförfarandet ur spel. Främmande makt kan inte ges tillträde till vital nationell infrastruktur. Det officiella Kina får sedan blir hur upprört det vill, men det var rätt av Säpo och Försvarsmakten att avråda från att släppa in Huawei och ZTE. Säkerheten mot spioneri och sabotage hade inte gått att garantera.

Kina har inte utvecklats som många i väst hoppats. De stora ekonomiska framstegen har inte fört diktaturen i en mer demokratisk riktning. Om något har utvecklingen gått åt fel håll. Med ny teknik har nya möjligheter till övervakning följt. Hongkongs frihet har kvästs och förföljelsen av minoriteter har tilltagit. Och de kinesiska företagen är, frivilligt eller ej, en del av detta. Sedan 2017 måste företag och medborgare bistå landets underrättelsetjänst vid behov.

Trots att det gått åt fel håll i många år, har det tagit tid för västvärlden att vakna upp och agera. Man har inte velat stöta sig med den ekonomiska giganten, som både gött oss konsumenter med billiga varor och erbjudit goda produktionsvillkor för våra industriföretag. Säkert har där också funnit en rädsla för kinesiska motåtgärder. När kinesiska investerare 2017 ville bygga och äga en containerhamn i Lysekil var det officiella Sveriges reaktioner betydligt blekare än nu. Trots att det också den gången handlade om infrastruktur.

Men sedan dess har attityden mot Kina förändrats. Västvärlden har vaknat.

USA ändrade tonläget mot Kina 2017 och såväl Tyskland som Australien har valt att också stänga ute Huawei från sina 5G-nät. Att Sverige följer efter är bara rimligt, även om det skulle få konsekvenser för svenska företag i Kina.

Kanske innebär detta att våra 5G-nät blir lite dyrare på marginalen. Kanske kommer någon form av kinesisk motåtgärd. Men det är ett billigt pris att betala för att inte lämna vår infrastruktur vidöppen för en skrupelfri kommunistregim.