Hade du kunnat åka på semester till Afghanistan?

Det är inte ovanligt att åka till skurkstater på semester. Frågan är vilket pris vi betalar för det.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är mycket allvarlig i Afghanistan. Ändå rapporteras det om en "turistboom" till landet.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är mycket allvarlig i Afghanistan. Ändå rapporteras det om en "turistboom" till landet.

Foto: Ebrahim Noroozi

Ledarkrönika2024-07-23 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du som läser det här har kanske precis kommit hem från en semester i utlandet. Eller kanske ska du åka i väg senare. Själv ska jag till Apulien i augusti. När jag skulle boka min sommarsemester tittade jag på resor till Slovenien, Montenegro och Bulgarien för att till slut boka det säkra kortet – södra Italien.

Jag försöker dock att åka till nya platser varje år. Det får gärna vara ett unikt resmål dit inte många turister når. Just därför kanske jag förstår den nya skaran människor som åker till Afghanistan. 

Nyhetsförmedlarna BBC (21/7) och AP (30/4) har nämligen rapporterat om att turismen dit har ökat avsevärt – från 691 turister år 2021 till mer än 7000 turister förra året. Anledningen till uppsvinget anges vara talibanernas satsning på turism. 

undefined
De gamla buddhastatyerna som uppfördes på 600-talet blev förstörda av talibanerna år 2001.

De säljer biljetter till guidade turer för att kolla på Afghanistans kulturarv. Bland annat kan turisterna se gamla buddhastatyer från det sjätte århundradet. Samma statyer som den tidigare generationens talibanerna förstörde i kampen för att förgöra allt som inte hette islam. Situationen är lika ironisk som den är sorglig.

En av de som turistat i Afghanistan – och mött kritik för det – är den svenska influenser Jesper Hedlund. När SVT frågar om det kontroversiella semestervalet svarar han att han bara vill visa de positiva aspekterna i landet och att de ”negativa rubrikerna och politiska konflikter – det får någon annan berätta om”. 

undefined
Johan Floderus åkte till Iran på semester men fängslades, grundlöst anklagad för spioneri. I juni kunde han och en annan svensk återvända till Sverige i utbyte mot att Sverige behövde överlämna den folkrättsdömda brottslingen Hamid Noury.

Men går det verkligen att separera de två? Genom att åka till Afghanistan bidrar man ju till regimen och ekonomin. Man sätter också sig själv i fara. Den nyligen återvända Johan Floderus blev en viktig påminnelse om hur fel det kan gå när man blir en bricka i de skurkstaternas spel. Även som oskyldig turist.

Turismen har på många håll blivit ett slags medel för att tvätta sitt rykte från det skynke som annars är befläckad med slaveri, kvinnoförtryck och en hänsynslöshet mot mänskliga rättigheter. Och det kan vara effektivt. Tankarna förs till den intervjun då Zlatan Ibrahimovic gav det problematiska landet Qatar ”tio poäng” i samband med VM 2022. 

undefined
Zlatan Ibrahimovic tillsammans med emiren av Qatar – någon som säkert var glad över Zlatans prisande av landet.

Själv är jag nöjd med mitt val av semester. Jag hade inte velat åka till Afghanistan dels för att det är farligt, dels för jag inte hade velat stödja talibanerna på något sätt. Men jag förstår samtidigt de som vill se unika platser. Jag förstår de som åker till värmen i Turkiet, Thailand och Dubai trots problematiska regimer. Och jag har varit skyldig till en sådan turism själv. Men om man väljer att åka till sådana platser ska man – förutom att ha koll på Utrikesdepartementets reseavrådan – bära med sig vad turismen kan bidra till. Att normalisera och bidra till länder som gör mänskligheten illa.