Öl direkt från bryggeriet inte slutet för Systembolaget

Gårdsförsäljningen bidrar till en diskussion om och modernisering av det svenska alkoholpolitiken.

Om ett år kommer man att kunna köpa öl direkt från de lokala bryggerierna.

Om ett år kommer man att kunna köpa öl direkt från de lokala bryggerierna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledarkrönika2024-06-22 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En bitter från Leufstabruk, en prisbelönt lager från Train Station Brewery eller kanske en flaska vin från Länna bruk. Hittills har den som velat köpa hem öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker från lokala producenter i länet varit hänvisade till Systembolaget. Ute hos bryggerierna har man kunnat se och smaka, men inte köpa.

Men från och med 2025 kommer det att förändras. I alla fall lite grann. Den 6 juni presenterade regeringen till slut den lagrådsremiss som öppnar för att bryggerier, destillerier och vingårdar ska kunna få sälja sina produkter på plats, och alltså inte tvingas ta omvägen via Systembolaget.

Nyordningen är visserligen behäftad med en rad begränsningar: man får köpa högst 0,7 liter starksprit och tre liter av vardera vin, starköl eller andra jästa drycker. Dessutom får försäljning bara ske efter att köparen betalat för en guidad visning, föreläsning eller liknande hos tillverkaren. Och det finns restriktioner för hur stor produktionen får vara för att man ska omfattas av de nya reglerna om gårdsförsäljning.

Det är ändå en rejäl förändring i jämförelse med hur det lät för bara några år sedan. Gårdsförsäljningen har varit på tapeten fram och tillbaka de senaste 15 åren, redan 2009 utreddes frågan, men hade då inte en parlamentarisk majoritet bakom sig. Under alliansåren var det Centern och i viss mån Moderaterna som drev frågan, medan dåvarande Folkpartiet och Kristdemokraterna höll emot.

Då fanns även en farhåga om att gårdsförsäljning skulle hota Systembolagets monopol, men också alkoholmonopolet i Finland. Villkoret för alkoholmonopolet i våra bägge länder är att utländska distributörer inte får diskrimineras. Om man då inför gårdsförsäljning som i sin själva utformning diskriminerar utländska producenter – det är ju bara svenska varor som får säljas vid de svenska bryggerierna – var rädslan stor att detta skulle leda till att hela hanteringen anmäldes till EU-domstolen.

Något sådant har dock ännu inte skett i Finland. Och farhågorna för en liknande utveckling i Sverige verkar ha dämpats. Det här är viktigt, för att inte säga avgörande, eftersom det fråntar kritikerna deras främsta argument – att gårdsförsäljningen skulle innebära slutet för Systembolaget.

”Sverige blir lite mer som Europa” sa statsminister Ulf Kristersson (M) när det nya förslaget presenterades. Kanske är det så, kanske är det inte så. Vad vi däremot garanterat får är en välbehövlig modernisering av, och diskussion om, våra alkoholpolitiska vägval.

Och så klart möjligheten att någon enstaka gång få med sig en norduppländsk hantverksöl utan att passera Systembolaget. Vilket också kan ha sina poänger.