Går det inte efter Sandy Hook…

Det besinningslösa vapenvåldet är frågan där president Biden är totalt maktlös.

Krönika av Johan Rudström.

Krönika av Johan Rudström.

Foto: UNT arkiv/TT

Ledarkrönika2021-04-20 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 19-årige Brandon Hole gick sent i torsdags kväll in på budfirman Fedex lager i Indianapolis, USA, och sköt ihjäl åtta anställda. Han tog sedan sitt eget liv. Massmordet fick viss uppmärksamhet internationellt, lika stor som dådet i Atlanta 16 mars där åtta personer, varav sju kvinnor, sköts ihjäl på olika spa- och massagesalonger. Extraordinära händelser som dessa kan aldrig bli rutin. Men blir det ändå i USA. Enligt CNN har minst 45 masskjutningar ägt rum i landet under de fyra veckor som gått mellan Atlanta och Indianapolis.

Historien om Brandon Hole är också välbekant. Han hade en period mått mycket dåligt. Hans mor slog i fjol larm om hans tillstånd och hans fantasier om att bland annat genomföra ett ”cop suicide”, att skjuta omkring sig tills att han själv blev skjuten och dödad av polisen. Resultatet blev att han fråntogs sitt gevär men i juli och september 2020 köpte han två nya, halvautomatiska gevär, det vanligaste vapnet vid masskjutningar. Parallellerna är många till en annan man i 20-årsåldern som dog i Newton, Connecticut, i december 2012: Adam Lanza.

President Joe Biden kallar skjutningarna i USA den senaste tiden för ”en epidemi” som försatt landet i internationellt vanrykte. Han kommer att vidta åtgärder, säger han, och riktar en skarp uppmaning till kongressen om striktare vapenlagar: ”Det får vara slut på gråt och böner och dags för handling”, slår han fast. Han vet också att det sannolikt inte kommer att hända ett endaste dugg. Joe Biden var vicepresident 2012-2013 när det senaste allvarliga försöket att begränsa den konstitutionella rätten att bära vapen (andra tillägget) gjordes.

Adam Lanza, diagnosticerad med Aspergers syndrom, hade fyra vapen med sig till lågstadieskolan Sandy Hook i Newton den där decemberdagen för drygt åtta år sedan, två gevär och två pistoler. Totalt 28 människor miste livet, varav 20 barn i sjuårsåldern. En gråtande president Obama lovade på plats barnens föräldrar att göra något. ”En skammens dag”, konstaterade han senare under 2013 när de 60 rösterna han behövde i senaten uteblev.

Ingen president är ute efter att ta bort rätten att bära vapen, bara att öka kontrollerna och få bort de mest olämpliga vapeninnehavarna. Även George W Bush gjorde sådana försök, men National Rifle Association (NRA) har kongressen i sin hand. Det är till och med förbjudet att forska på orsakerna till vapenvåldet i USA. 

Efter massakern i Sandy Hook föreslog NRA på fullt allvar att lärarna ska ha tillgång till vapen i klassrummet och att det ska finnas beväpnade vakter på skolorna. USA:s vanrykte lär med andra ord bestå, även efter Indianapolis.