Frihetstörsten i Havanna växer

De största demonstrationerna på Kuba på decennier fortsätter trots regimens olika försök att kväsa dem.

Ledarkrönika av Oskar Qvarfort

Ledarkrönika av Oskar Qvarfort

Foto:

Ledarkrönika2021-07-15 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den lilla önationen befinner sig i en ödesdiger situation. Hungersnöd har blivit ett påtagligt problem och regimen har inte lyckats säkra tillgången på en lång rad andra förnödenheter såsom mediciner och vaccin. Protester och upplopp sprider sig nu från stad till stad.

Regimen tar dock inte på sig något av misslyckandena, och är brutal i sin behandling av demonstranter och dissidenter. "Kontrarevolutionärerna", som regimen kallar dem, anklagas för att vara ideologiskt extrema och betalda av amerikanska underrättelsetjänsten. Enligt regimen bär USA lägligt nog skulden även för hungersnöden.

Regimen har fel, både rörande demonstranterna och orsakerna bakom hungersnöden. Demonstranterna har ingen enad politisk riktning, utan verkar till största del utgöras av vanliga människor som är trötta på den hunger, desinformation och korruption som plågat ön.

Hungersnöden är i sin tur inte orsakad av amerikanska tullar och blockader. Livsmedel och andra förnödenheter har i decennier varit undantagna från blockaden, och USA står för en betydande del av Kubas livsmedel. Blockaderna är sannolikt dåliga i sig men orsakerna till nuvarande kris är att såväl befolkningen som regimen blivit allt fattigare under pandemin, samtidigt som livsmedelspriser i världen stigit, vilket kraftigt begränsat möjligheten att importera mat till Kuba. 

Kuba är nämligen extremt beroende av livsmedelsimporter. Landet producerar bara 30 procent av maten man konsumerar och har under långt tid varit oförmögen att höja avkastningen från det egna jordbruket. Det "kollektiviserade" jordbruket är kroniskt ineffektivt, och utav det som väl produceras förstörs en stor del genom försumlighet i transportkedjan så att mycket helt enkelt ruttnar bort.

Regimens inkompetens har dock varit en bidragande orsak till varför problemen inte blivit större tidigare. Tack vare en stor mängd turister varje år, och rika exilkubaner som skickar dollar tillbaka till släktingar har en enorm informell marknad uppstått på Kuba som idag sysselsätter nästan var fjärde kuban enligt en rapport från Brookings institute. 

Inkompetensen har dessvärre inte hindrat regimen från grymhet. ”Kontrarevolutionärer” har historiskt mött drakoniska straff och förföljelse. Under tisdagen stängde regimen ned internet på delar av ön i ett försök att hejda att demonstrationerna spred sig, medan man arresterade en lång rad "uppviglare". 

Vad utfallet av demonstrationerna blir återstår att se. Men om regimen skulle falla vore det inte en dag för tidigt.