Hur många fler är drabbade i Uppsala?

Dammluckan har öppnats för övergreppen inom kommunens hemtjänst.

Det har gått drygt två veckor sedan avslöjandet att "Vera" våldtogs av en man i hemtjänsten.

Det har gått drygt två veckor sedan avslöjandet att "Vera" våldtogs av en man i hemtjänsten.

Foto: Adam Wrafter

Ledarkrönika2024-09-12 13:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en mardröm som utspelar sig inför öppen ridå. Förtroendet för Uppsala kommuns omsorg om de allra svagaste är inte bara ifrågasatt, det befinner sig i ett fritt fall som ingen vet var det slutar. UNT:s avslöjande om den misstänkta våldtäkten mot ”Vera”, 84, har följts av misstankar om ytterligare en våldtäkt som begåtts av samme man. Dessutom har två helt andra män stängts av, misstänkta för sexuella övergrepp.

Det tar inte slut där. Ytterligare en man är avstängd eftersom han är tidigare dömd för en våldtäkt. En chef inom äldreomsorgen har stängts av efter att ha lämnat osanna uppgifter vid rekryteringen. Och så framkommer att mannen som misstänks för våldtäkter på Akademiska har varit timanställd inom flera verksamheter i Uppsala kommuns omsorgsverksamhet. Detta utreds nu. 

UNT-avslöjandet om ”Vera” har förstås öppnat dammluckorna och fått fler offer och anhöriga att berätta. Det har också satt fart på kommunpolitikerna som på onsdagens kommunstyrelse beslutade att införa bakgrundskontroller vid anställningar i äldreomsorgen. Det är alldeles utmärkt att fler träder fram och att gärningsmännen lyfts fram i ljuset.

Agerandet från politiskt håll är också bra, om än alldeles för sent. Generella bakgrundskontroller väcker nya frågor, men som Karl Rydå skrev på UNT Ledare (10/9): ”Hur man än vrider och vänder på det är bakgrundskontroller och begäran om utdrag ur belastningsregistret en inskränkning av den personliga integriteten. Men barns – och nu äldres – säkerhet väger tyngre.”

Mardrömmen fortsätter och det alla undrar är om den är begränsat till det område (Nyby) och de personer som hittills avslöjats.