Förlåt oss, alla bönder och militärer

De senaste månaderna är en skarp påminnelse till dem som tagit maten för given.

Ever Given gick på grund i mars i fjol.

Ever Given gick på grund i mars i fjol.

Foto: Julio Cortez

Ledarkrönika2022-05-12 15:38
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av chockerna med att flytta hemifrån på 1980-talet var priset på kaffe, 50-60 kronor för ett halvkilo. Det var ganska precis en tiondel av månadshyran för lägenheten, som om kaffepaketet hade kostat 500-600 kronor i dag. Det var alltså med viss andakt som koffeinisten med studielån stjälpte ned de strukna måtten i bryggtratten.

Då som nu beror höjda kaffepriser främst på frostnätter i Sydamerika. Då som nu beror alla livsmedelspriser på en kombination av tillgång på världsmarknaden och transportkostnader. Och eftersom det fungerat hyfsat väl under 30 år har en hel generation svenskar sluppit tänka så mycket på inflation och att lyssna på politiska utspel om matmomsen. Men i och med Putins krig är det dags igen.

Inflationen i april var 6,4 procent, den högsta sedan december 1991. Matpriserna har ökat med 10-20 procent sedan kriget bröt ut och LRF spår fortsatt brist på nästan alla livsmedel under resten av året.

Ryssland och Ukraina står tillsammans för hela 30 procent av spannmålsexporten i världen, vilket direkt eller indirekt (foder till djur för kött- och mejeriproduktion) påverkar priset för en lång rad olika livsmedel. Dyrare drivmedel och transporter påverkar framför allt priset för frukt, grönsaker och fisk.

Ett år före kriget i Ukraina fastnade containerfartyget Ever Given i Suezkanalen. De dagliga nyhetsbilderna var en effektiv påminnelse om villkoren för världens varuproduktion. Klimatförändringarna har ropat samma sak i decennier. Detta är inte hållbart. Vi måste producera mer där vi är, och särskilt gäller det maten.

Om det blir fred i Ukraina kommer inflationen säkert att sjunka igen, med benäget bistånd av Riksbanken. Men allt återgår inte till det normala. ”Livsmedelsproduktionen är en grundtrygghet att värna med största respekt” skrev Palle Borgström och Anna Karin Hatt, ordförande och vd för LRF på SvD Debatt (19/3). Så är det verkligen!

För tre månader sedan var svenskarna fortfarande ett folk som tog freden för given. Lika givet var det att sucka på affären om det var lite utplockat i grönsaksdisken när man stresshandlade till middagen. Vad i hela…?! Om det möjligtvis varit så att den som är född efter kriget sett ner en aning på exempelvis militärer eller bönder, sett dem som ”något från förr i tiden”, då har Putin snabbt fått hen att ändra sig.

En limpa för 40 kronor, tomater för 60 kronor kilot. Det är inte klokt. Eller så är det många års politik som inte varit så klok? Allting har ett pris, det är 2022 års läxa. Att äta andaktsfullt och vänta på bättre tider kommer inte hjälpa vare sig barnfamiljer eller hungriga studenter.