Förklara varför SD inte fick vara med

Liberalernas Anders A. Aronsson berättar att han nämnde risken för fel fokus och bråk om SD skulle uteslutas.

Demonstration Ukraina

Demonstration Ukraina

Foto: Maja Olofsson

Ledarkrönika2022-03-08 12:47
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I lördags arrangerade Uppsalas partier från höger till vänster en demonstration till stöd för Ukraina. 

Många slöt upp i vårsolen. "En av de största demonstrationerna som jag upplevt i Uppsala", skrev till exempel socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som var en av talarna.

Ett parti från kommunfullmäktige saknades dock: Sverigedemokraterna. 

Övriga partier hade nämligen, efter att ha röstat om saken, landat i att man inte ville ha partiet som medarrangör. 

SD:s gruppledare Kent Kumpula var ändå på plats i lördags. I ett inslag hos SVT (8/3) beskriver han övriga partiers agerande som "fruktansvärt fult" och ett sätt att "lura Uppsalaborna" genom att framställa det som att partiet inte ville vara med.

Kumpula hävdar dessutom att det politiska styret i Uppsala "förvägrar det fria ordet".

Anders A. Aronsson från Liberalerna berättar för mig att M, KD och L var för att låta även SD vara med, men att C, S, MP, V och Fi sade nej. Att L och SD "vilar på helt olika grund och att vi tycker olika i det mesta" råder det inga tvivel om, men det är inte att "samarbeta" att låta alla partier vara med i sammanhanget, hade han resonerat i diskussionen. 

Aronsson hade argumenterat för att det viktiga är att "manifestera vårt stöd för Ukraina partiövergripande", och även uttryckt att det finns en uppenbar risk för offentlig diskussion om just uteslutningen av SD, "risk för bråk och fel fokus".

Vem som fick rätt har visat sig, säger Aronsson.

Mycket riktigt väcktes frågor om SD. Som nyligen nämndes i en ledartext är frågorna om partiets inställning till Putin och Ryssland befogade (20/2). Om det är där som skon har klämt för de partier som inte ville låta SD delta som arrangör för demonstrationen, så borde man tydligt säga det. Vi tycker att ni har en svajig hållning, er partiledare vägrar till exempel att välja mellan USA:s Biden och Rysslands Putin, kort och gott. 

Annars framstår det hela som att partierna mest vill slippa partiets närvaro av liknande skäl som när den tidigare vänsterledaren Lars Ohly vägrade sätta sig i samma sminkrum som Jimmie Åkesson valkvällen 2010. Det vill säga mest som en markering för sin egen, eller för syns, skull. 

Sådant har väckt sympatier för den som setts som "mobbad".

Kent Kumpula verkar vara medveten om det. 

Partierna som röstade mot SD som medarrangör på demonstrationen i Uppsala borde förtydliga varför man gjorde det. Att gömma sig bakom luddiga formuleringar om att det har fattats ett beslut gör ingen klokare.