Förbud mot rasism kan få motsatt effekt

Förbud mot deltagande i rasistiska organisationer är fel väg att gå.

Att förbjuda deltagande i nazistiska organisationer som NMR ger inte nödvändigtvis önskad effekt.

Att förbjuda deltagande i nazistiska organisationer som NMR ger inte nödvändigtvis önskad effekt.

Foto: Fredrik Persson

Ledarkrönika2021-03-04 06:32
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Idéer kan vara farliga, åsikter likaså. Rasism är en ideologi som är farlig både för dem som utsätts för den, och för samhället i stort. Diskriminering innebär ett slöseri med resurser och en samhällsekonomisk kostnad. Rädslan för hatbrott kan begränsa friheten, även för dem som själva aldrig utsätts. 

Impulsen att förbjuda det som är farligt är lätt att både förstå och sympatisera med. 

Mot den bakgrunden kan man betrakta det faktum att den parlamentariska Kommittén om förbud mot rasistiska organisationer förväntas lägga ett förslag i april som innebär att deltagande i rasistiska organisationer ska förbjudas. Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna ställer sig bakom det. Tre partier, L, SD och V, gör det inte (Sveriges Radio 28/2).

Men bara för att en impuls är lätt att förstå, betyder det inte att den är rätt. För det första är ett förbud mot deltagande i rasistiska grupperingar tveksamt ur både ett yttrande- och organisationsfrihetligt perspektiv. 

Det kan också vara svårt att definiera rasism. Av goda skäl tenderar definitionen av begreppet att förändras när vår förståelse för fenomenet gör det. Det gör att en lagstiftning blir problematisk ur rättssäkerhetsperspektivet. Rasism kan också betyda olika saker beroende på sammanhang: en akademisk definition av rasism skiljer sig från en politisk sådan. 

Det är förstås trots det möjligt att det går att formulera en tydlig och rättssäker definition. Det är också möjligt att ett förbud mot deltagande i rasistiska organisationer är den typen av inskränkning på yttrande- och organisationsfriheten som vi anser vara legitim även i liberala demokratier. 

Då återstår dock ännu ett problem; det är inte säkert att ett förbud får önskad effekt. Det kan rentav få en motsatt effekt. 

Ett förbud mot deltagande i rasistiska grupper riskerar att alienera de som deltar från resten av samhället. Förra året varnade Centrum mot våldsbejakande extremism för att den högerextremismen har förändrats (27/8-20). Glidningen in i rasistiska eller högerextrema grupper sker numera ofta successivt.

Att motverka den typen av glidning blir svårare om deltagande i rasistiska grupper kriminaliseras. Dessutom kan det leda till en katt- och råttalek, där grupper som stämplas som rasistiska helt enkelt byter namn eller på andra sätt omorganiserar sig när de stämplats som rasistiska. Det blir då svårare att kartlägga och studera dessa grupper och idéströmningar. 

Rasism är farligt, både för samhället i stort och individerna som lever i det. Även om impulsen att förbjuda deltagande i rasistiska grupper är lätt att förstå, bör den åtföljas av en viktigare insikt: det som är skadligt för ett samhälle försvinner inte bara därför att det förbjuds. Och vad som är farligare än rasistiska grupperingar, är rasistiska grupperingar som verkar i det fördolda.