EU-valet är ingen skönhetstävling

Om ungas valdeltagande ökar i Sigtuna bör det bero på politik, inte utseende.

Cirka 20 EU-valaffischer med Ebba Busch har försvunnit från sina platser i Sigtuna kommun.

Cirka 20 EU-valaffischer med Ebba Busch har försvunnit från sina platser i Sigtuna kommun.

Foto: Läsarbild/ Maria Lindblom

Ledarkrönika2024-05-28 06:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraterna i Sigtuna upptäckte att många av deras valaffischer med partiledaren på bild hade "försvunnit". KD:s ordförande i kommunen, Peter von Satzger, berättar för UNT att de anade vad det kunde handla om när de delade ut flygblad vid Märsta station: "Flera unga killar i 15–20-årsåldern ropade 'snyggaste politikern' och 'Ebba' när de gick förbi oss. Några andra killar kom fram och frågade om vi hade några Ebba-affischer som de kunde få" (UNT, 23/5).

Den lokale politikern berättar att de redan har svårt att få frivilliga att hjälpa till med affischering som det är, att det hela innebär merarbete. Men han säger samtidigt att det är lite kul och att "vem vet, kanske valdeltagandet bland unga män kommer att bli högre i Sigtuna än i andra kommuner". 

Om ungdomarna röstar i valet får man hoppas att det trots allt handlar om politik och inte om utseende. Eller kändisskap för den delen (Jan Emanuel och Folklistan). Den som röstar behöver sätta sig in i det politiska.

Att just förstagångsväljare är svåra att locka vid Europaparlamentsval är känt sedan länge. Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att det är "tuffare materia att ta till sig", att valrörelsen är kort och att det är färre tv-debatter jämfört med riksdagsvalen. ”Det viktigaste är kanske om mamma ringer och påminner om att man ska rösta”, säger statsvetaren (25/5). 

Men återigen: det är ett politiskt val som ska göras. Man ska alltid akta sig för att slå fast att "unga tycker", för de tycker naturligtvis olika. Men en del av skulden för det svala intresset bland ungdomarna kanske ligger på de etablerade partierna? Viktiga frågor som krig, fred, handel, hotad aborträtt och internationellt samarbete kan säkert upplevas som lite fjärran eller diffust för unga svenskar. Liberalernas kandidat Simona Mohamsson sticker ut som vill förbjuda Tiktok. Vad man än tycker om idén är det åtminstone konkret och något unga kan relatera till. När Piratpartiet tog sig in i parlamentet valet 2009 var det just för att frågor om integritet och internet väckte engagemang bland förstagångsväljarna. Sara Skyttedals liberala syn på cannabis – som delas av många yngre – blev för mycket för KD, men är inte heller något Skyttedals och Jan Emanuels politiskt tunna projekt Folklistan driver.

Saknas intresseväckande politik är risken att sådant som "snyggaste politikern", eller att mamma ringer och tjatar, är vad som återstår.