Är Erik Pelling för fin för att träffa folket?

Två gånger under veckan har Uppsalaborna samlats utanför Stadshuset. Varför dyker inte kommunstyrelsens ordförande upp?

Både våldtäkterna i hemtjänsten och nedläggningen av Kajans friskola har berört och upprört Uppsalaborna.

Både våldtäkterna i hemtjänsten och nedläggningen av Kajans friskola har berört och upprört Uppsalaborna.

Foto: Johanna Färlin

Ledarkrönika2024-12-14 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På mindre än en vecka har Uppsalaborna samlats två gånger utanför Stadshuset i Uppsala för att påverka politiken. Först manifestationen ”Jag är Elsa” där hundratals Uppsalabor visade sitt stöd för offren av övergreppen i hemtjänsten (UNT 7/12). Sedan torsdagens demonstration för en bättre skola för alla barn i Uppsala på initiativ av föräldragruppen på Kajans friskola (UNT 12/12).

Både våldtäkterna i hemtjänsten och nedläggningen av Kajans friskola har berört och upprört Uppsalaborna. En gemensam nämnare för båda sammankomsterna är att kommunens toppolitiker välkomnades att delta.

Trots detta valde kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) att inte dyka upp på något av mötena.

undefined
Varför prioriterade inte kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) att möta medborgarna?

Hur kan det komma sig att kommunstyrelsens ordförande inte prioriterar att möta medborgarna?

Besvikelsen över hans frånvaro vid ”Jag är Elsa”-manifestationen ledde till kritik (UNT 7/12). Politiker från alla partier utom S, V och MP deltog.

”Jag är chockad över att styret inte är här, vi hade kunnat stå enade, men nu blev det inte så”, sade Therez Almerfors (M).

”Varför är de inte här?”, undrade arrangören Maria Mattson Mähl.

Pelling och de två kommunalråden från V och MP hade samma ursäkt: De hade inte blivit inbjudna av arrangören och prioriterade annat som var inplanerat sedan tidigare.

Det förstnämnda verkade Kajans föräldrar ta till sig, och såg därför till att bjuda in Pelling och övriga politiker att ge sin syn på hur skolan kan förbättras (UNT 12/12). Styret skickade representanter från utbildningsnämnden – men Pelling själv dök inte upp.

undefined
Kajans föräldragrupp bjöd in Pelling och övriga politiker att delta på torsdagens demonstration, men han valde att inte dyka upp.

Det får en verkligen att undra, om Erik Pelling är för fin för att träffa folket? 

Han hade kunnat ta tillfällena i akt att berätta hur styret vill leda kommunen till en tryggare hemtjänst och starkare skola för Uppsalas barn.

Kajan-demonstrationen ägde dessutom rum på arbetstid nedanför Pellings kontor. Det fanns alltså alla förutsättningar att ta hissen ner och möta invånarna.

På måndagens kommunfullmäktige var åhörarplatserna fulla av kommuninvånare som var där för att höra politikernas diskussion om övergreppen i hemtjänsten.

undefined
På måndagens kommunfullmäktigesammanträde ställde Therez Almerfors (M) frågor till Erik Pelling om hur han ser på styrets hantering av övergreppen i hemtjänsten. Pelling duckade och lät Tobias Smedberg (V) svara för styrets räkning.

Både C och M ställde kritiska frågor till styret om hur de ser på sin hantering av frågan. Therez Almerfors ställde sina frågor specifikt till Erik Pelling, som valde att låta Tobias Smedberg (V) gå upp i talarstolen och svara för styrets räkning.

Pellings undflyende beteende den senaste veckan osar inte direkt mod, ansvarstagande – eller ledarskap.

Det är lätt att vara kommunstyrelsens ordförande. Men det kräver mer av en politiker för att vara Uppsalas kommuninvånares ledare.

Att möta dem där de är, vore en bra början.