Eric Saades palestinasjal är Malmös minsta problem

Man kan vara Israelvän utan att jaga varje uttryck till stöd för Palestina.

Eric Saade uppträdde på Eurovision i Malmö.

Eric Saade uppträdde på Eurovision i Malmö.

Foto: Martin Meissner

Ledarkrönika2024-05-08 13:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som Israelvän stör det mig att Israels kritiker ständigt "glömmer bort” Hamas terrorattack 7 oktober. Antisemitismen i Malmö gör sig ofta påmind, som när ett israeliskt tv-team på besök nyligen blev bespottade och hotade. Att Israels artist Eden Golan och hennes team uppmanas att inte lämna sina hotellrum under Eurovision i Malmö är lika sorgligt som pinsamt. 

Hade jag varit i Malmö dessa dagar hade jag troligtvis anslutit till den stödmanifestation för Israel som arrangeras bland alla manifestationer mot Israel. Men, det är skillnad på att vara Israelvän och på att jaga minsta lilla symbol och uttryck för stöd till det palestinska folket eller Palestina. Härom veckan blev det viss uppståndelse över att den vänsterpartistiska ledamoten Lorena Delgado Varas har burit palestinasjal i riksdagen

När Eric Saade under tisdagens semifinal i Eurovision drog fram en palestinasjal ur sin jackärm kom kritiken förstås som ett brev på posten. Men vad gör det egentligen att han visar vad han tänker och känner om konflikten? Israel deltar på musikfesten och det kommer att viftas med blåvita flaggor. Nog klarar Eurovision även av en och annan palestinasjal. Till skillnad mot en del andra svenska artister, som undertecknar kändisupprop utan minsta koll, tycks Saade åtminstone grundad i sin hållning. 

Ja, det finns regelverk och alla får ta konsekvenser av sina handlingar, vare sig man är artist, riksdagsledamot eller något annat. Men det är en osund reflex att ständigt vilja få bort sin meningsmotståndares uttryck av tankar och åsikter. Att överdriva och tolka illvilligt. Att vara generös mot "sin sida" men vilja tysta den andra. Att blanda ihop stöd till palestinier med antisemitisk hets.

Det sistnämnda är ett allvarligt och högst reellt problem.

Sofia Nerbrand, politisk redaktör på Kristianstadsbladet och initiativtagare till kippavandringar mot antisemitism, har berättat att Malmös socialdemokratiska kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh efter Hamas terrordåd har tackat nej till att delta på en manifestatation mot islamism och antisemitism. Stjernfeldt Jammehs "ursäkt" var att det skulle kunna finnas Israelflaggor bland deltagarna. När det är mer angeläget än någonsin att Malmös kommunalråd markerar mot antisemitismen fegar Stjernfeldt Jammeh alltså ur. Vilket underbetyg till Socialdemokraterna.

Malmö har onekligen bekymmer, men tyget på Saades handled hör inte till dem.