Efter 23 Är Àr hoppet ute för Hongkong

Utvecklingen i Hongkong sÀtter ett pris pÄ demokratin.

Krönika av Johan Rudström.

Krönika av Johan Rudström.

Foto: Vincent Yu

Ledarkrönika2020-11-12 06:33
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Onsdagen den 11 november 2020 kan bli ihÄgkommen som dagen dÄ demokratin dog i Hongkong. Samtliga 19 demokratiföresprÄkare lÀmnar nu regionens parlament. Kvar blir ett 50-tal som Àr trogna regimen i Peking.

Det började med den nya nationella sĂ€kerhetslagen i juni dĂ„ det blev ett brott att Ă€gna sig Ă„t ”separatism eller omstörtande verksamhet”. Fyra ledamöter i Hongkongs parlament stĂ€ngdes av och sparkades ut pĂ„ onsdagen efter att en ny lag trĂ€tt i kraft. 15 andra ledamöter meddelade dĂ„ att de dagen dĂ€rpĂ„ (torsdag) lĂ€mnar sina uppdrag.

Det har inte varit sĂ„ mycket bevĂ€nt med demokratin under de 23 Ă„r som gĂ„tt sedan Storbritannien lĂ€mnade över kronkolonin till Kina heller. Den kinesiska regeringen har alltid haft sista ordet. Men Hongkong har haft ekonomiskt sjĂ€lvbestĂ€mmande, och en yttrande- och pressfrihet av vĂ€stligt snitt, det som efter övertagandet kallats ”one country, two systems”. Detta garanterades Hongkongborna i 50 Ă„r enligt avtalet, fram till 2047. Men man kom alltsĂ„ inte ens halvvĂ€gs.

Under den sÄ kallade paraplyrevolutionen hösten 2014 krÀvde demonstranterna fria val i Hongkong senast 2017. HÀndelserna blev inledningen pÄ en ny strategi frÄn Kina, att slutligen ta kontroll över den upproriska ön och halvön i söder. Med nya lagar, repression och gripanden (svenske Gui Minhai var en av mÄnga tusen) kvÀstes oppositionen steg för steg. SÀkerhetslagen, upphÀvandet av yttrandefriheten och det egna rÀttssystemet i Hongkong, kan sÀgas ha varit en slutpunkt.

Hongkongs regeringschef Carrie Lam lĂ„ter nu som kinesiska ledare alltid har gjort. ”Vi har alltid haft och kommer alltid att ha olika Ă„sikter om besluten”, skriver hon i ett pressmeddelande. Haken Ă€r bara att man riskerar att gripas och fĂ€ngslas utan en rĂ€ttvis rĂ€ttegĂ„ng om man ger uttryck för sina Ă„sikter offentligt. Om man nu inte nöjer sig med att tycka till om mer okontroversiella frĂ„gor som trafik eller avfallshantering.

Det Ă€r knappast en tillfĂ€llighet att slutpunkten för Hongkongdemokratin sĂ€tts under en global pandemi, med ett amerikanskt presidentval och slutförhandlingar i brexit som fond. ”Det Ă€r vĂ„ra inre angelĂ€genheter”, brukar det heta frĂ„n Peking, men visst bryr man sig om vad omvĂ€rlden tycker. Inte minst har det stor ekonomisk betydelse för Kina.

Storbritannien funderar som bÀst pÄ utlÀmningsavtalet med Kina. Joe Biden kommer att ge sin syn pÄ utvecklingen sÄ snart han flyttat in i Vita huset. EU har presenterat ett ÄtgÀrdspaket med sanktioner som kan vara pÄ plats vid Ärets slut. Ytterst handlar det om ett pris pÄ demokratin. Vad Àr dessa friheter egentligen vÀrda?