Den 1 januari i år trädde en rad nya lagar i kraft, vissa som kommer beröra få, andra som har betydligt större påverkan på folks liv. Den största förändringen det här året är att anonyma vittnen nu kommer att kunna användas i en rättegång.
Detta är en av de många nya lagar som regeringen gått fram med för att bekämpa kriminalitet och precis som många andra av regeringens förslag har det stött på kritik från många tunga instanser.
Dock verkar det inte helt klart för regeringens egna ministrar vad lagen innebär. Ebba Busch (KD) skrev nämligen i ett inlägg att de som utsatts för brott nu kan vittna anonymt, det stämmer inte. Men detta beteende är symptomatiskt för regeringens syn på lagar som underminerar rättssäkerheten. Det viktiga är inte vad lagen faktiskt innebär och får för effekt, det viktiga är hur man kan spinna den för att verka tuff.
Alla är överens om att våldet i samhället och den eskalation som skett under de senaste åren är ett av samtidens största problem. Just eftersom det är ett stort och allvarligt problem så förtjänar det seriösa lösningar. Att införa möjligheten att vittna anonymt är mestadels symbolpolitik, till för att Ebba Busch och andra ska framstå som tuffa och hårda.
Anonyma vittnen är nämligen inte någonting nytt, revolutionerande förslag. Det finns redan i några av våra nordiska och europeiska grannländer. Där har resultatet inte varit mycket att hänga i granen. Generellt har bedömningen av domstolar varit att anonymiteten i sig hos den som vittnar gör uppgifterna mindre pålitliga och därför får vittnesmålet ett lägre bevisvärde.
Reformen saknar alltså slagkraft samtidigt som den allvarligt undergräver rättssäkerheten. Det är en grundläggande princip i svensk rättsskipning att man ska kunna möta sin anklagare. Kan man inte göra det kan det i praktiken bli omöjligt att få rimliga förutsättningar att bemöta ett påstående. Om den principen sätts ur spel är det lätt att se hur rätten till en rättvis rättegång blir hotad.
Lagen om anonyma vittnen kan inte heller ses som en engångsföreteelse, det är bara en av många av regeringens förslag som förskjuter maktbalansen i rättsprocessen. Vissa av förslagen kan var och en för sig verka rimliga, några av dem kanske till och med är nödvändiga. Men summan av alla nya lagar och regler blir ett mer rättsosäkert system där staten får väldigt långtgående befogenheter och den enskildes rättigheter blir allt svagare.
Att vi ska sätta dit kriminella är alla överens om. Men kostnaden för att skydda det öppna och fria samhället kan inte vara att vi rear ut våra rättigheter för en flyktig trygghetskänsla. Oavsett hur tuff Ebba Busch får känna sig när hon gör det.