Du måste ha rätt att försvara dig själv

Vill du att ett brott ska upphöra kan du oundvikligen behöva använda mer våld än det gärningsmannen utsätter dig för.

Befinner du dig i en hotad situation kommer du sannolikt inte att agera rationellt eller beräknande.

Befinner du dig i en hotad situation kommer du sannolikt inte att agera rationellt eller beräknande.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Ledarkrönika2020-05-07 02:25
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Tänk dig att en förövare bryter sig in i ditt hem. Han är narkotikapåverkad, psykotisk och instabil. Han har tidigare under dagen misshandlat och knivhotat en person som bor hos dig. Förövaren kan potentiellt åsamka dig skada, kanske livshotande sådan. Vilket alternativ har du, enligt svensk lagstiftning? 

Svaret fick vi nyligen, svart på vitt. En 44-årig man dömdes i Svea Hovrätt för grovt vållande till annans död till 18 månaders fängelse och skadestånd på 100 000 kronor för att ha försökt försvara sig. Den narkotikapåverkade mannen skrek dödshot. Han tog tag i pipan på en älgstudsare som 44-åringen höll i och ett skott brann av (Dagens juridik 27/4). 

Domen går emot det allmänna rättsmedvetandet. Hur hade du själv agerat i 44-åringens situation? Rättens bedömning var att mannen – i stället för att beväpna sig – borde ha flytt från sitt hem och kontaktat polis (och således böjt sig för våldet och tillåtit våldsverkaren att vara kvar i huset). På grund av att 44-åringen valde det rimliga alternativet – att försöka försvara sig själv och försöka skrämma bort inkräktaren – döms han nu till fängelse. 

Befinner du dig i en hotad situation kommer du sannolikt inte att agera rationellt eller beräknande. Du kommer att göra vad som krävs för att avvärja det som hotar dig och din familj. Under 2018 beskrevs ett fall där en pappa hade blivit anhållen för misshandel, efter att en man hade brutit sig in i hans hem och placerat en pistol i munnen på hans 7-åriga son (Aftonbladet 7/12 -18). Under 2017 försvarade sig en 39-årig man mot en biltjuv som attackerat honom med en hammare. 39-åringen dömdes senare till fem års fängelse och 1,6 miljoner kronor i skadestånd (Dagens Juridik 14/3 -17).

Räkna även in att kriminella i dag är av en helt annan kaliber än de var för några decennier sedan. Våldet är grövre och vapnen är fler och tyngre. Polisen är samtidigt underbemannad och på vissa orter finns inga poliser på flera mils avstånd. Enligt svensk nödvärnsrätt får du använda våld proportionerligt till det du utsätts för, men inte mer våld än nöden kräver. I Dagens Juridik (29/4) påpekas det självklara: vill du att ett brott ska upphöra kan du oundvikligen behöva använda mer våld än det gärningsmannen utsätter dig för. 

Självklart innebär inte detta att du ska ha rätt att använda övervåld. Men rättsväsendet måste se till även offret, inte enbart till förövaren. Och offret ska inte så lätt som nu dömas till förövare. Du har rätt att försvara dig själv och din egendom, allra mest i ditt egna hem.