I flera veckor har Sverige befunnit sig på en platå i coronaepidemin. Enligt Folkhälsomyndigheten, som dock fått problem med hur ordet ”platå” tolkats av befolkningen. Det tolkas rent bokstavligen som att det är slut på uppförsbacken och att man nu går på jämn, plan mark. Och det är ju ganska bekvämt vid en jämförelse.
Personal inom sjukvården har, fullt förståeligt, protesterat mot både språkbruket och tolkningen. Situationen, framför allt i Stockholm, är alarmerande. Cirka 1 200 patienter vårdas på regionens sjukhus för covid-19, varav över 200 får intensivvård (IVA). ”Det är ett extremt läge”, sade sjukvårdsdirektören Björn Eriksson till TT i början av veckan.
De sjukvårdsanställda i Stockholm fortsätter att jobba med krislägesavtalet, vilket innebär 48 timmars arbetsvecka och ständig beredskap. Det har pågått några veckor och kommer att fortsätta. Det kan till och med bli värre om smittspridningen fortsätter att öka. ”Det jag är mest fokuserad på är att få våra medarbetare att orka med”, sade Björn Eriksson.
Bättre lön, applåder, virtuella sånger och hälsningar i all ära, hur länge ska vårdpersonalen orka? Om man dessutom går hem och passerar uteserveringar där folk sitter tätt? Eller när bilköerna ringlar täta på Essingeleden på fredag eftermiddag då folk ska till landet? Fulla bussar och tunnelbanevagnar? Den enes platå är även den andres, men innehållet skiljer sig ofantligt mycket åt.
”Vi börjar få en avtrappning”, sade statsepidemiolog Anders Tegnell i tisdags om antalet dödsfall och IVA-fall. I varje fall i Stockholm, i övriga landet ser man i stället en ökning. Samtidigt fortsatte statsminister Stefan Löfven att uppmana om fortsatt social distansering. Experten och den politiske ledaren var överens om en sak: coronaepidemin är inte över.
I stort sett alla utländska medier ägnar sig åt att jämföra länders coronabekämpning, och en sökning på ”Sweden” på nätet ger inga idrotts- eller musikstjärnor som träffar. Det är den kontroversiella svenska strategin som analyseras fram och tillbaka. Sjua i världen lär vi vara, i antal dödsoffer. Om ett år kan vi jämföra olika länder, säger experterna, och så är det nog.
I månadsskiftet april-maj är det ändå uthålligheten som talar mest för Sveriges strategi. Det går att fortsätta, medan länder som stängd ned får större problem. Frågan är som sagt hur länge vårdpersonalen kan hålla ut. Det är deras platå som gäller, inte vår, och de har rätt att kräva respekt. Att hålla avstånd och inte excellera i sin platåbekvämlighet, det är inte för mycket begärt.