Idrottsstaden Uppsala haltar vidare. Fotbolls- och bandyentusiaster vet vart de ska ta vägen, till Studenternas vid Stadsträdgården. Den nya fotbollsarenan, invigd 2020, är en av de mest lyckade satsningarna någonsin i Uppsala och det är bara att hoppas att damlaget kan ta snabb revansch och åter göra Siriusherrarna sällskap i högsta serien.
Värre är det för inomhusidrotterna. Ishockeyn spolar fortfarande sin is i den nödtorftigt renoverade ladan från 1970-talet, Gränby ishall, då den nya isarenan på sportfältet har satts på paus. Lika så gott, tänker kanske den som följt Almtunas publiksiffror på 2000-talet. Men breddidrotten behöver mera is med sarger och elitlaget kan också hävda att de är väletablerade i en serie som lockar både tv-tittare och sponsorer, med lag som Brynäs, AIK, Djurgården och Björklöven.
Den som mer sällan går på traditionellt starka Uppsalasporter som basket och innebandy är nog lite osäkra på vart de ska ta vägen säsongen 2023/2024, även om namn som USIF respektive IFU Arena kanske borde ha satt sig vid det här laget. Ännu mer vilsen är den som gillar gymnastik, handboll eller volleyboll och därmed är vi inne på Fyrishov, en gång nummer ett bland inomhusarenorna med den tillhörande Fyrishallen.
Vad är Fyrishov? Med äventyrsbadet blev anläggningen ett turistmål i nationell toppklass. När de så kallade multihallarna byggdes till för tio år sedan var det goda nyheter både för mässtaden Uppsala och för idrotten. Men idrottsrörelsen, särskilt de mindre och fattigare föreningarna, har känt sig alltmer undanskuffade. ”Det kan vara tentaskrivningar, olika typer av mässor, teatrar ... allt som de kan boka in”, säger Christina Almskoug, verksamhetschef för gymnastikföreningen GCF Uppsala (UNT 9/12).
Såväl kommunens egen verksamhet som privata företag går före när hallarna bokas med kort varsel. Föreningarna måste säkra upp med extratider i andra hallar för att hålla träningar och matcher igång, vilket kan sluta med att hallar står tomma. Handbollen och volleybollen drabbas också, liksom simningen.
Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) erkänner att inriktningen för Fyrishov borde ha hanterats tidigare och bättre, men att en utredning nu har startats. ”Det finns ingen politisk ovilja från något håll, men jag förstår frustrationen hos dem som blir avbokade”, säger han. I vågskålen ligger intäkterna från evenemangen som är viktiga för kommunen, inte minst i de sämre ekonomiska tiderna.
Gymnasterna vill ha högt i tak. Handbollsspelarna vill kunna använda klister och basket spelas helst på trägolv. Bandyspelarna blänger avundsjukt på andra klubbars inomhushallar, liksom att man inom ishockeyn också vill att det ska gå att sitta bra i en loge - och att erbjuda konferensutrymmen för sponsorer med gäster.
Men om man inte råkar spela hockey i Skellefteå, bandy i Edsbyn eller handboll i Ystad får man vara beredd att vänta eller att sortera lite i önskelistan. Det gäller särskilt under sämre ekonomiska tider som nu, när skolan, omsorgen och annan akut verksamhet måste prioriteras. I förra veckan fick olika slags kulturutövare känna av besparingarna, vilket kommenterades på ledarsidan (13/12).
Elitidrotten behövs men det viktigaste under kommande år är breddidrotten och då finns det många idrottshallar att välja på. Två saker står högst på kommunens fixarlista: Att renovera den sorgliga ishallen för skrinnande ungdomar, samtidigt som Almtuna slipper skämmas när storlag kommer på besök. Samt att fixa Fyrishovs bokningssystem så att det blir tydligare. Och varför inte lite mer generöst mot den ideella idrotten?