Häromdagen berättade Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson att partiet vill väcka den gamla lagen ”missfirmelse mot tjänsteman” till liv. Den gjorde det straffbart att kränka och förolämpa poliser, och togs bort 1976. Att poliser tvingas utstå grova förolämpningar och kan ha en extremt utsatt situation är bra att uppmärksamma. Det är viktigt att politiker försöker stärka polisen och andra samhällsviktiga aktörer. Vi fick till exempel en ny lag mot blåljussabotage för snart två år sedan.
Men vad vill KD förbjuda, som inte kan hanteras av befintlig lagstiftning? Vi har redan lagparagrafer som tar upp förtal, förolämpning och annat. KD:s rättspolitiker nämner "könsord" och "hora" som exempel på vad man vill komma åt. Men enligt en tidigare dom från Svea hovrätt kan man åka dit för just det, med stöd av brottet förolämpning (Dagens Juridik, 19/4 2016).
Vilka ytterligare glåpord vill KD komma åt med lagstiftning? Löser det något? Och varför stanna vid en yrkesgrupp?
Sverigedemokraterna har på sistone i stället siktat in sig på musik de ogillar. Partiprofilen Björn Söder twittrade nyligen (11/10) irriterat om att en busschaufför hade lyssnat på arabisk musik. Enligt Söder är det många "som inte tycker det är ok" och han efterlyser därför krav på "neutral" musik. Han taggade nämnda tweet med "#islamiseringenavSverige", till synes ovetande om att islamistiska fundamentalister förbjuder musik, även arabisk sådan.
I fredags var det dags för SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson att slå näven i bordet och meddela att partiet öppnar upp för att stoppa public service från att spela gangsterrap i radio.
Även Bulletins skribent Carolin Dahlman vill att Sveriges Radio helt slutar spela musiken. När vi möttes i Godmorgon världens panel i söndags hävdade hon att barn och unga måste skyddas från gansterrap, och i stället få "inspirerande och positiva" budskap. Genom att stoppa musiken ville Dahlman "ge barnen en chans" till "ett hederligt liv".
Att ifrågasätta grov kriminalitet, som en del artister ägnar sig åt, är jag den första att skriva under på. Brotten ska man aldrig se mellan fingrarna på, eller felaktigt göra till en fråga om "fattiga förortskillar som slår uppåt". Public service ska inte hylla eller prisa vad eller vem som helst.
Men, politiker ska inte detaljstyra eller diktera vilken musikgenre som spelas i public service. Eller för den delen jaga glåpord med hjälp av lagstiftning.
Lös riktiga problem i stället för att ropa efter nya förbud.