Catalán-mordet en påminnelse om orättvisan

51 personer har dömts till döden, men vilka döms och vilka kommer undan?

Zaida Catalán, tidigare språkrör för Grön Ungdom, mördades i Kongo-Kinshasa 2017.

Zaida Catalán, tidigare språkrör för Grön Ungdom, mördades i Kongo-Kinshasa 2017.

Foto: Foto: Sören Andersson

Ledarkrönika2022-02-01 06:24
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Zaida Catalán gjorde starkt avtryck redan som språkrör i Grön Ungdom. I stället för att stanna i trygga Sverige åkte hon senare i livet för att arbeta i länder som Afghanistan. Sommaren 2016 utsågs hon till expert i FN:s grupp för att granska övergrepp mot civila i Kongo-Kinshasa, där hon - och kollegan amerikanen Michael Sharp samt deras tolk - brutalt mördades året efter.

Kongos regering pekade snabbt ut en lokal milis. Men gång på gång har de officiella uppgifterna kring mordutredningen ifrågasatts. 

Flera uppgifter pekar däremot på att den kongolesiska regeringen varit inblandad i dådet. I en video från mordtillfället talade gärningsmännen det språk som används i armén, snarare än det språk som milisen talar. Rättegången har kantats av skandaler. Vittnen har dött under mystiska omständigheter. Misstänkta har rymt från häkten. 2019 medgav Kongo-Kinshasas premiärminister att säkerhetstjänsten skulle ha kunnat vara inblandad (Aftonbladet, 25/11 2019). Cataláns och Sharps anhöriga, och organisationer som Human Rights Watch, krävde länge en oberoende FN-utredning.

Häromdagen kom uppgiften att 51 personer har dömts till döden. Även om dödsstraff i Kongo-Kinshasa brukar omvandlas till livstids fängelse är frågan alltså om det är rätt personer som ska få skaka galler. Som Zaida Cataláns mamma Maria Morseby påpekar har det inte varit fråga om en rättssäker rättegång. De högst uppsatta i kedjan kommer undan. "Man straffar dem som genomfört det här fruktansvärda dådet. Men de som låg bakom massakern frias", säger Morseby till Dagens Nyheter (31/1). Hon, som minns hur den kongolesiska säkerhetstjänsten ständigt förföljde hennes dotter, är övertygad om att regimen försöker täcka över sanningen. 

Maria Morseby nämner också att Catalán hade velat att morden på människorna i massgravarna, det som Catalán försökte undersöka innan hon mördades, utreds, och att det är viktigt att deras familjer får veta vad som hänt. Catalán och Sharp befann sig i området för att utreda en våldsvåg som kostade flera tusen människor livet. Kommer man någonsin få veta varför och hur dessa människor mördades?

Morden på Catalán och Sharp förblir en ständig påminnelse om det omfattande lidandet i länder som Kongo-Kinshasa. Och om hur omöjligt det verkar vara att ansvariga ställs till svars i ett av världens mest korrupta länder. Zaida Catalán var ovanligt modig som, fullt medveten om riskerna, försökte göra något åt det.