Bråka inte med förskolepersonalen

Restriktionerna är knappast personalens fel.

Lämna, eller inte lämna, på förskolan?

Lämna, eller inte lämna, på förskolan?

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Ledarkrönika2021-10-07 06:02
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Förskolläraren Lotten Fogelström berättade häromdagen om hur trött hon är på att ständigt behöva förklara för föräldrar att de inte kan lämna snoriga, hostiga och hängiga barn på förskolan (SVT Uppsala, 5/10). Enligt Fogelström kan det handla om att föräldrar tycker att barn måste in till förskolan "till varje pris" med hänvisning till "viktiga möten" på jobbet.

Man kan som förälder så klart ogilla Folkhälsomyndighetens linje att barn med symptom ska hållas hemma, men då riktar man rimligen kritiken mot ansvariga. Restriktionerna är knappast förskolepersonalens "fel". 

Lotten Fogelström är varken den första eller enda förskolläraren som har berättat om det här problemet. Redan i fjol visade en Sifo-mätning, på uppdrag av Lärarnas riksförbund, att sex av tio förskollärare uppgav "att de har hamnat i konflikt med föräldrar under pandemin". I ett radioinslag om undersökningen förklarade förskolelärare att coronadirektiven dessutom varit otydliga och svårtolkade (Sveriges Radio, 2/11 2020). 

Och nu, när samhället öppnat upp och fler förväntas vara på sina arbetsplatser måste alltså personal samtidigt skicka hem förskolebarn med minsta symptom. 

Som förälder är jag väl medveten om att man kan ha synpunkter eller vara stressad. Men man måste också förstå personal som bedömer att det är läge för barn att hållas hemma. Många förskollärare har - till skillnad från somliga med så kallade "viktiga möten" - inte kunnat jobba hemma under pandemin. De har fått ta hand om våra barn många timmar ute i snö, regn och slask. Folkhälsomyndighetens direktiv, eller oförstående chefers krav på föräldrar med snoriga barn, är inte förskolepersonalens ansvar att hantera.

Bristande respekt för personal inom barnomsorgen fanns förstås även innan pandemin. På senare år har särskilt lärare larmat om problem. Det kan till exempel röra sig om att föräldrar kräver svar omgående på kvällar och helger, lägger sig i undervisningen eller tjafsar om betyg. Lärarnas riksförbund har påtalat att det finns föräldrar som till och med startar drev mot lärare, bland annat genom att skicka anmälningar till Skolinspektionen. Enligt en undersökning av förbundet menade sju av tio lärare att föräldrarna försökt påverka undervisningen, en majoritet av lärarna svarade också att "påverkan på undervisningen ökat" (SvD, 1/2 2018).

Få skulle börja käfta emot exempelvis läkare. Så varför ifrågasätts personal i förskola och skola? De förtjänar tack och uppmuntran - inte onödigt skäll.