Sprickan mellan M och L går från Uppsala till Stockholm

Varför valde Therez Almerfors (M) att kasta in den känsliga frågan om lokalt tiggeriförbud i sista stund?

Debatten om tiggeriförbudet synliggör att sprickan mellan L och M går hela vägen från kommunfullmäktige i Uppsala till Regeringskansliet i Stockholm.

Debatten om tiggeriförbudet synliggör att sprickan mellan L och M går hela vägen från kommunfullmäktige i Uppsala till Regeringskansliet i Stockholm.

Foto: Anna Bredberg/Tove Hovemyr

Ledarkrönika2024-12-11 06:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På måndagen sammanträdde Uppsalas kommunfullmäktige för sista gången i år. Moderaterna överraskade genom att från golvet väcka frågan om ett lokalt tiggeriförbud i Uppsala till liv. Frågan föll i omröstningen, men debatten synliggör att sprickan mellan Liberalerna och Moderaterna går hela vägen från kommunfullmäktige i Uppsala till Regeringskansliet i Stockholm.

Efter att partiledarna i M, SD, KD och L presenterat Tidöavtalet konstaterade Johan Pehrson (L) att avtalet innehåller en del sött, en del salt. Ett av det saltaste inslagen är tiggeriförbudet, som SD drivit igenom.

undefined
Therez Almerfors (M) överraskade när hon på måndagens kommunfullmäktige yrkade på ett lokalt tiggeriförbud från golvet.

Som många andra Tidöreformer ska frågan om nationellt tiggeriförbud utredas. För andra salta reformer som angiverilagen har det inneburit en mindre repressiv reform än vad det var tänkt när Jimmie, Johan, Ebba och Ulf skakade hand på Tidö slott. L utropade seger samtidigt som SD – inte alltför upprörda – konstaterade att de fått bra betalt på annat håll utan att precisera hur. Utredningen kom kort efter årets omförhandlingar av Tidösamarbetet på Harpsund.

Vi kan inte förvänta oss samma urvattning av tiggeriförbudet när utredaren Krister Thelin presenterar slutsatserna i juni 2025. Utredningen ska nämligen ”oavsett ställningstagande i sak lämna författningsförslag som innebär att tiggeri förbjuds på nationell nivå”. Här ska SD inte kunna överraskas i en för partiet viktig signalfråga.

Två liberala riksdagsledamöter, Joar Forssell och Anna Starbrink, har redan förklarat att de kommer rösta nej till ett nationellt tiggeriförbud – vilket innebär att det saknas riksdagsmajoritet för frågan.

undefined
Jennie Claesson (L) kommer få rätt – om partikollegorna Joar Forssell och Anna Starbrink står vid sina ord.

Trots detta valde alltså kommunalrådet Therez Almerfors (M) att i sista stund slänga in ett yrkande om att Uppsala kommun ”borde införa ett lokalt tiggeriförbud till dess att ett nationellt förbud mot tiggeri införs”. Hon fick stöd av SD och KD.

En synligt upprörd Jennie Claesson (L) gick upp i talarstolen och förklarade att L inte stöder M:s förslag.
”Vi tror inte heller att ett nationellt tiggeriförbud kommer införas givet det beslut som finns i vårt parti”, tillade Claesson syrligt innan hon lämnade podiet.

Claesson verkar få rätt, om hennes partikollegor Forssell och Starbrink står vid sina ord.

undefined
SD ska ha fått betalt under höstens omförhandlingar av Tidösamarbetet för att kunna leva med angiverilagens många undantag.

Varför valde i så fall Almerfors att lyfta en så känslig fråga i sista stund? Särskilt då hennes förslag röstades ner brett av kommunfullmäktiges ledamöter och hon inte bad om rösträkning för att tvinga S bekänna färg i frågan.

Det får en att undra om Therez Almerfors (M) har en annan insyn i hur förhandlingarna om ett nationellt tiggeriförbud landat än Jennie Claesson (L).

På ett eller annat sätt ska SD trots allt ha fått betalt under omförhandlingarna i Harpsund för att leva med angiverilagens många undantag.