Om den svenska coronastrategin skulle kokas ned till en mening lyder den ”stäng inte ned landet”, ingen lockdown. Med tilläggen att vi ska hålla avstånd, tvätta händerna och inte gå till jobbet om vi är sjuka.
Invändningen mot strategin är självklar så här i efterhand. Utan smittspridning i samhället hade inte oskyddade äldreboenden och brukare i hemtjänsten drabbats lika hårt. Men ansvaret för de höga dödstalen under april och maj är betydligt bredare än de epidemiologer som diskuterat sig fram till hur pandemin ska mötas på sikt, tills att det finns ett fungerande vaccin om 12-18 månader. Organisationen av omsorgen och tillgång till skyddsutrustning är det faktiskt andra som ansvarat för.
Den främsta tillgången för Folkhälsomyndighetens (FHM:s) strategi var och är uthålligheten. Den som inte stänger landet behöver heller inte öppna det igen, och släppa ut medborgarna i en miljö där ingen har immunitet och där man inte vant sig med att hålla avstånd i vardagen. Vad ska man göra nu i exempelvis Norge, Danmark, Australien och Nya Zeeland? Hålla stängt till nästa sommar?
När norska ungdomar träffas för fest inför skolstarten går rikslarmet och nya föreskrifter kommer till i en hast. Svenska ungdomar har umgåtts hela sommaren längs kusterna, i stort sett som vanligt. Smittspridningen har ökat, särskilt i gruppen 20-29 år, men inte sjukdomsfallen. Man håller ju avstånd till äldre och andra riskgrupper.
Lilla Region Gotland darrade till 15 juni när regeringen lättade på rekommendationerna av inrikes resor. Man fruktade en anstormning av Visby lasarett och förberedde flygtransport av coronasjuka fastlänningar. Resultatet av trängseln på Gotlandstränder och Visbykrogar två månader senare är en (1) patient med covid-19 på Gotland. Vederbörande behöver inte heller intensivvård (Region Gotland 17/8).
Utvecklingen har uppmärksammats internationellt: ”Varför Sverige, hårt kritiserat för att vägra lockdown, kanske ändå får sista skrattet”, skrev Ian Birrell (Mail on Sunday 8/8). Men det är inte läge att varken andas ut eller slå sig för bröstet, coronafacit dröjer minst ett år till. Diskussionerna om munskydd, folksamlingar etcetera bör fortsätta med oförminskad styrka. Ansvarsutkrävandet för äldrevården kommer heller inte att glömmas bort.
Dock står det redan klart att FHM:s strategi gett Sverige ett välbehövligt manöverutrymme. I morgon kan gymnasieelever få träffa sin lärare igen, och snart kanske kultur och idrott kan börja fungera mer normalt. Små steg framåt, inga stora kliv tillbaka. Det är en strategi att föredra jämfört med många andra.