Blandad kompott i Timbros manifest

Den liberala tankesmedjan Timbros valmanifest bjuder både på välkomna reformer och några kullerbyttor.

Ledarkrönika av Malin Lernfelt

Ledarkrönika av Malin Lernfelt

Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Ledarkrönika2021-09-17 06:30
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Häromdagen publicerade tankesmedjan Timbro sitt valmanifest ”68 förslag för ett friare Sverige”. Timbro är, vilket de själva understryker, inget politiskt parti. Men att Timbro, som finansieras av Stiftelsen Fritt Näringsliv, har haft och har stort inflytande över borgerlig idéutveckling går inte att bortse från. Timbro är en plantskola för unga borgerliga politiker och opinionsbildare. Flera av dem som i dag sitter på partikanslierna hos Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna och ansvarar för idéarbete har tidigare arbetat på Timbro. Ingen lär bli överraskad om det är de som ligger bakom Timbros valmanifest i framtida valrörelser har liknande roller. 

En hel del av förslagen är kloka och rör saker som sänkta skatter, avvecklande av onödigt förmynderi, stopp för ur ett samhällsperspektiv olönsamma infrastrukturprojekt, stärkt rättssäkerhet och bättre möjligheter för investeringar i kärnkraft, vilket i princip är det enda som kan ta oss in i en framtid där behoven av el är mångdubbelt större än i dag. Men det finns också andra förslag, som i praktiken inte ökar människors frihet utan minskar den. I alla fall om man utgår ifrån en samhällssyn där inte bara den som är ung och stark ska rätt att välja och där människor inte tillåts falla handlöst ned i ofrihet medan vi andra står och tittar på. 

Bland de förslagen finns sänkt A-kassa och försämrad arbetsrätt. Det är ingen tvekan om att ersättningsnivåer påverkar människors vilja att söka jobb. Men redan i dag tvingas den som får A-kassa leta jobb vare sig hen vill eller inte. Att återgå till 14 000 kronor i månaden som före den senaste höjningen, en nivå som gjorde att många familjer där föräldrarna förlorat jobbet levde på svältgränsen, vore på gränsen till inhumant. Likaså att dra undan mattan under fötterna för en majoritet av landets arbetstagare. 

Det absolut största avsteget från en realistisk frihetssträvan gör dock Timbro när de vill tillåta kommersiellt surrogatmödraskap. Det finns inget som visar att det är en reform som skapar mer frihet. Erfarenheterna från olika delar av världen är tydliga. Såväl barnets som den födande kvinnans rättigheter kringskärs. Välbeställda tillåts använda utsatta människors kroppar på ett sätt som riskerar att skada dem för livet. Det är definitivt inget svensk borgerlighet borde ställa sig bakom. 

Timbro har en viktig roll att spela. I dag och i framtiden. Men det är också tydligt att det behövs en djupare intern diskussion om vad frihet är och för vem och relationen mellan individens handlingsutrymme och dess konsekvenser. En sådan diskussion som på sikt skulle kunna leda till ett ännu friare Sverige.