Bidens seger ett välbehövligt andrum

Presidentvalet i USA uppfyllde mångas längtan efter lite glädje.

En stunds glädje i Washington. Krönika Johan Rudström.

En stunds glädje i Washington. Krönika Johan Rudström.

Foto: Jacquelyn Martin

Ledarkrönika2020-11-07 19:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var mycket känslor efter Joe Bidens seger i presidentvalet på eftermiddagen. Dans utanför Vita huset, leenden över hela USA och hela världen. Inte så mycket för den blivande 78-årige presidenten som för att han snart är borta. Låt oss få känna så ett tag, var det som att man sa. Pandemin, rasismen, hatet och lögnerna på nätet - inget av det försvinner bara för att Trump försvinner. Men behovet av att bara få glädjas var stort på många håll denna historiska dag.

Joe Biden är på många sätt en typisk amerikansk politiker. Troende och Israelvän, men inte alls på samma sätt som den nya högern. Anhängare av en utbyggd välfärd, men inte alls på samma sätt som den nya vänstern. Han är en politiker av internationellt snitt som kan ta plats bredvid EU:s parhästar Merkel och Macron, markera mot auktoritära stater och samverka för ökad handel och att möta klimatförändringarna. Det gäller bara att världen finns kvar för att samverka med honom.

På måndag, eller redan i natt eller i morgon, väntar kanske ett sista rytande från Donald Trump. Som en tillfångatagen tjur vill han straffa allt och alla som stal segern från honom. Hur kommer då hans parti att reagera? Kommer traditionella republikanska politiker att distansera sig från presidenten och försöka få allt att återgå till det normala? Troligen inte. Även om Trump personligen blir en parentes gäller detta inte trumpismen som kommer tillbaka i en eller annan form. Trump var en framgång, sannolikt behåller hans parti majoriteten i senaten och hade det inte varit för coronapandemin hade han nog blivit omvald.

Men i dag riktas strålkastarljuset mot Joe Biden och Kamala Harris, segerparet. För världen som helhet betyder de en viss lättnad, som att släppa på gasen en stund i stället för att rusa vidare mot avgrunden. Under lördagskvällen tycktes en ny värld plötsligt möjlig. Snart kommer det åter att kännas att det är en lång väg att gå, men det fråntar oss inte rätten att känna glädje för en stund.

"Ett enat USA", sade Biden i sitt tal på lördagen. Och det var som att de som lyssnade ville tro på det. En enad värld utan krig och fossila utsläpp hade vi också kunnat tro på just den här speciella dagen.