Vad är det Uppsala kommun inte fattar?

En fungerande förskola är viktigare för Uppsalas attraktivitet än vad kommunens politiker och tjänstemän verkar inse.

Att förskolan fungerar kan vara det som avgör om småbarnsfamiljen väljer att bosätta sig i Uppsala eller ej.

Att förskolan fungerar kan vara det som avgör om småbarnsfamiljen väljer att bosätta sig i Uppsala eller ej.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ledarkrönika2025-01-10 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Nu när du säger det får jag en tanke. Att hantera tvillingar som ett block, som du säger, jag ska skicka det till våra it-utvecklare och fråga om man kan lösa det.”

Så säger Caroline Sedin, chef för Uppsala kommuns antagningsenhet, när UNT (8/1) frågar henne varför det inte är möjligt att göra en gemensam förskoleansökan för tvillingar. Detta så att tvillingar inte ska hamna på olika förskolor.

Det är just det som har hänt Fredrikas och Andreas tvillingdöttrar Julia och Klara, vilket UNT berättat om på nyhetsplats. Föräldraledigheten lider mot sitt slut, men barnen har fått plats på två olika förskolor. Storebror går i sin tur på en tredje förskola.

Man får hoppas att Caroline Sedin verkligen skickar vidare sina funderingar till sina it-utvecklare. Egentligen är det anmärkningsvärt att det här problemet har existerat i åtminstone sju-åtta år, sedan kommunen gick från ett manuellt till ett datadrivet ansökningssystem.

Bara lös problemet, Uppsala kommun! vill man utbrista. Självklart måste huvudregeln vara att syskon får gå på samma förskola – alldeles särskilt om de är tvillingar.

Det som spökar här är dock inte bara kommunal stelbenthet, även om den inte bidrar till att göra situationen enklare för de småbarnsföräldrar som sliter sitt hår när de försöker få vardagen att gå ihop.

En egentligen kanske större anledning till att problem av det här slaget uppstår är det föds färre barn i Uppsala. Och att fördelningen av barn i förskoleålder inte är jämn över kommunen. Även om det på totalen innebär att det borde finnas tomma platser, blir det svårt att tillgodose enskilda önskemål.

Det blir högt tryck på förskolor i barntäta områden, medan finns lediga platser i andra delar av kommunen.

Med fler barn och fler förskolor skulle systemet inte vara lika känsligt för variationer år från år. Som det är nu är det tufft för de kommunala planerarna att få ihop det. Men givet läget, måste kommunen agera för att få det att fungera så bra som möjligt. Ytterst handlar det om Uppsalas utveckling.

En välfungerande förskola spelar stor roll när småbarnsfamiljer bestämmer sig för var de vill bo. Möjligheten att få förskoleplats nära hemmet kan vara det som avgör om man bosätter sig i Uppsala eller i någon av Stockholms norra kranskommuner. Det gäller särskilt om minst en i hushållet också arbetar i huvudstadsregionen.