Inte ens finrummen på slotten är förskonade från våld

Våld i nära relationer är varken begränsad till omfattning eller typ av man.

Marius Borg Høiby, son till norska kronprinsessan Mette-Marit, grips för tredje gången. Tidigare för misshandel mot flickvän och nu för våldtäkt.

Marius Borg Høiby, son till norska kronprinsessan Mette-Marit, grips för tredje gången. Tidigare för misshandel mot flickvän och nu för våldtäkt.

Foto: Lise Åserud

Ledarkrönika2024-11-21 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det norska kungahuset står mitt uppe i en skandal. Kronprinsessans son, Marius Borg Høiby, har gripits och är nu misstänkt för våldtäkt. Tidigare i somras greps han för – och erkände – att han hade misshandlat sin dåvarande flickvän. Den norska prinsen är ett bevis på hur våld i nära relationer finns i alla samhällsskikt.

Nu kanske du som läsare undrar om den norska prinsen verkligen är representativ för våld i nära relationer. Det hör trots allt inte till vanligheterna att medlemmar av kungafamiljer begår brott och arresteras. Och det är såklart riktigt.

En vanlig missuppfattning när det kommer till våld i nära relationer är dock att det inte är så utbrett och att det bara rör sig om en kategori av män. Bara här om veckan satt jag med mina manliga vänner som inte ansåg det vara ett strukturellt problem, utan att det snarare rör sig om enskilda idioter. Än fler gånger har jag behövt argumentera mot män som delar Jimmie Åkessons (SD) (6/5-21) uppfattning om att våld mot kvinnor är ett ”importerat” problem.

Till skillnad från hedersförtryck kan våld i nära relationer inte härledas från etnicitet. Det är mer utbrett än så. Enligt Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) har cirka 20 procent av alla kvinnor utsatts för upprepat psykiskt våld av en partner. Om inte detta är ett strukturellt problem, då vet jag inte vad.

Visst förstår många problemets allvar. Nyligen presenterade justitieminister Gunnar Strömmer (M) och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) nya insatser som gör det lättare att lämna en våldsam partner. Statsminister Ulf Kristersson (M) vill bekämpa det med samma kraft som gängkriminaliteten vilket har mynnat ut i straffskärpningar, nya brottsrubriceringar och polisiära resurser. Allt detta är såklart bra och nödvändigt. Samtidigt är det insatser som sker först efter att våldet har satt i gång, när det ofta är för sent.

Det viktigaste är att förstå varför vissa män blir våldsamma. För även om våldet är utbrett kan det synas som slumpartat vilka som begår brotten. Vad har den norska prinsen gemensamt med den man i Malmö som förra veckan mördade sin fru eller skådespelaren som misshandlade sångerskan Josefin Nilsson? Den gemensamma nämnaren är inte helt klar. Förutom deras kön såklart.

Det är först när vi vet varför vissa (läs många) män väljer att våldföra sig på sin partner som vi kan förebygga det. Här gör NCK i Uppsala ett viktigt arbete. Fler organisationer och forskning som bidrar med den kunskapen behöver stöttas.