Även "IS-propaganda" platsar på bibliotek

Folk blir inte självmordsbombare efter en tur till bokhyllan.

Vem bestämmer vad som platsar på bibliotekens hyllor? Böckerna på foton har inte med boken som nämns i texten att göra.

Vem bestämmer vad som platsar på bibliotekens hyllor? Böckerna på foton har inte med boken som nämns i texten att göra.

Foto: Simon Rehnström

Ledarkrönika2022-10-20 14:37
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen avslöjade Sveriges Radio att en bok med jihadistisk våldspropaganda fanns på några bibliotek i Göteborg (16/10). Snabbt togs den bort från berörda bibliotek. 

Boken har utan tvekan ett obehagligt innehåll. Göteborg har på senare år dessutom haft betydande problem med våldsbejakande islamism, med ovanligt många "IS-resenärer" från staden. Men i stället för att rusa till bokhyllorna borde ansvariga för biblioteken och kommunens kulturförvaltning ha funderat ett varv till. Finns det inte ett demokratiskt värde i att även böcker som innehåller idioti finns på våra bibliotek?

En av få som har läst den bortplockade boken är vår kolumnist Mellanösternkännaren Aron Lund (Expressen kultur, 19/10). Han beskriver det som en bok som flitigt citeras i forskningen, och att den är betydelsefull för den som intresserar sig för "salafi-jihadismens tankegods och historia". Lund påminner om att bibliotek länge haft skrifter som ivrar för krig och revolution. Man har på svenska bibliotek länge kunnat låna böcker som Mein Kampf, Maos lilla röda, och litteratur av terrorstämplade grupperingar av alla möjliga slag. 

Det är inte särskilt troligt att människor blir självmordsbombare efter biblioteksbesök. Vi behöver dessutom tillgång till böcker som eventuellt skulle kunna läsas som "biblar" för diverse våldsbejakande grupperingar. Allt platsar inte på bibliotek, det finns kriterier och lagstiftning att förhålla sig till. Däremot är det galenskap att gå de ständiga kraven på "lämpliga" böcker till mötes.   

För några år sedan blev det rabalder när bibliotek inte ville ta in nationalekonomen och debattören Tino Sanandajis bok ”Massutmaning”, som ansågs kontroversiell (DN, 10/3 2017). Justitieombudsmannen markerade sedan mot bibliotek som väger in åsikter vid sådana beslut (SR, 8/7 2017). Fri åsiktsbildning och objektivitet ska gälla, menar JO. Det är en bättre ordning än att smakdomare eller högljudda drev styr innehållet på biblioteken.

I Göteborg ville man dock snabbt bli av med rubriker om att "IS-propaganda" fanns att låna på stadens bibliotek. I ett pressmeddelande från kommunen står det att "Boken granskades omedelbart och togs bort då förvaltningen bedömer innehållet som olämpligt". Det står även att man "ser allvarligt" på att boken fanns för utlåning.

Det allvarliga är att man ängsligt tar bort en bok med hänvisning till olämpligt innehåll. Hur många böcker står i så fall inte på tur?