Det är ovanligt att en våldtäktsanmälan leder till åtal eller fällande dom. Falska våldtäktsanklagelser är mycket ovanliga, det är betydligt vanligare att faktiska våldtäktsoffer låter bli att anmäla. Det är också relativt vanligt med sexuella övergrepp. Var tredje kvinna har någon gång utsatts för ett sexuellt övergrepp. Det är heller inte ovanligt att kvinnor har gått med på sex fast de inte vill; 63 procent av kvinnor i Sverige har någon gång gjort det (Folkhälsomyndigheten 2019).
Statistiken säger förstås inte något om hur det ligger till i enskilda fall.
Ett enskilt fall som uppmärksammats på senaste tiden är om toppjuristen Göran Lambertz som tidigare misstänktes för våldtäkt. Han släpptes från häktet i tisdags efter att förundersökningen lagts ner, då det saknas tillräcklig bevisning. Med andra ord är han inte längre misstänkt för brott.
Kort efter sin frigivning höll han en uppmärksammad och hårt kritiserad presskonferens. Under presskonferensen gav han ut information om den person som polisanmält honom och kallade henne “lögnerska” och “bedragerska”. Han berättade också om hur hon avvisat honom när han försökt pussa och krama henne.
Kvinnan menar att hon sedan somnade till följd av berusning, och att det var då våldtäkten ägde rum. Mannen menar att de båda var mycket berusade, och att det var då samlaget ägde rum.
Ord står förvisso mot ord, men det är ändå många delar av kvällen som toppjuristen och kvinnan håller med varandra om. Till skillnad från Lambertz upplevde dock kvinnan händelsen så traumatiserande att hon valde att polisanmäla den.
Vi vet inte vad som hände den kvällen. Däremot vet vi att vi lever i en värld där förundersökningar för faktiska våldtäkter läggs ner och att det är ovanligt med falska våldtäktsanklagelser. Därför bör samhället i stort och individerna i det tillämpa en försiktighetsprincip vad gäller att misstänkliggöra kvinnor som har polisanmält våldtäkter.
Det är motsatsen till vad Lambertz har gjort, vilket inte bara är respektlöst utan också potentiellt farligt. Kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn sa efter presskonferensen att “det finns många som vill henne väldigt ont, det pågår en jakt på henne. Fullt med människor hör av sig och är fruktansvärt elaka… hotar henne och skriver till henne” (Aftonbladet 23/3).
En fällande dom innebär att den misstänkte är skyldig till brott, men avsaknaden av en sådan innebär inte att allt har gått rätt till. Däremellan finns många situationer som till och med kan påverka en person till den grad hon väljer att polisanmäla. Att en man sedan inte åtalas för våldtäkt betyder inte nödvändigtvis att kvinnan som anmält honom har ljugit.
Vi vet inte vem som talar sanning och vi kan inte sätta oss till doms över vad kvinnan har upplevt och genomlevt. Det enda vi faktiskt vet är att förundersökningen har lagts ner.