Att ifrågasätta är inte att angripa kristna

Talmannens förhållande till dinosaurierna bör redas ut.

Julia Kronlid (SD), ny andre vice talman, ska respekteras för sin kristna tro.

Julia Kronlid (SD), ny andre vice talman, ska respekteras för sin kristna tro.

Foto: Henrik Montgomery

Ledarkrönika2022-10-10 06:14
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Bara en vecka efter att Julia Kronlid (SD) utsetts till andre vice talman i riksdagen meddelade Nobelkommittén att Svante Pääbo är årets medicinpristagare. Forskaren med Uppsalaanknytning får priset för sin sensationella kartläggning av dna hos neanderthalare, en av människans närmaste släktingar som dog ut för drygt 30 000 år sedan. 30 000 år, vilken chock!

Nej, skämtandet om bibeltrogna ”ungjordskreationister” har inte lett till färre som tror att gud skapade jorden på sex dagar för 6 000-10 000 år sedan. Snarare har det ökat fiendskapen mellan grupper i samhället. Internet svämmar över av hån mot präster och andra som spekulerar om jordens och människans ursprung. En konsekvens är mindre förståelse för alla som har en kristen tro, inte minst i det sekulariserade Sverige. 

I samband med talmansvalet fick Kronlid också äta upp sina åtta år gamla uttalanden om evolutionen. Hon förklarade att hon står bakom partiets politik men att hon heller inte skäms för att vara kristen. ”Jag har en tro på att det kan finnas en skapare bakom allting”, sade hon i TV4:s Nyhetsmorgon (1/10).

”Kristofobi inför öppen ridå”, skrev Hans Eklind, riksdagsledamot (KD) och präst i Svenska kyrkan, på den kristna tidningen Dagens debattsida (29/9). Han anser att många av Kronlids kritiker helt missförstått kristendomens förhållande till vetenskap. ”Det går att förena tanken på att Gud skapat universum, jorden och livet samtidigt som man accepterar en biologisk evolution” skriver han. 

Vetenskapen kan inte förklara livets uppkomst, jordens och universums skapelse. Det går att hävda att man är på god väg, men varje teori kan alltid mötas med nya frågor: Vad hände före Big bang? Det slutliga beviset för att det inte finns en ”skapare” ligger fortfarande en bit bort.

Ända sedan vetenskapens genombrott för 400-500 år sedan, med forskare som Galileo och Newton, har gapet mellan tro och vetenskap förflyttats. Och det är tron som fått maka på sig. Varje nytt rön med nya bevis har lett till omprövningar för den en gång allsmäktiga kyrkan. Guds inflytande kan sägas ha minskat i takt med framstegen. Någon rörelse åt andra hållet har inte noterats.

I dag finns en lång rad varianter av kreationism (DN 1/10). Till exempel tidsspannskreationism, att gud skapade jorden på sex dagar men för fyra miljarder år sedan. Eller den katolska kyrkans uppfattning, att evolutionen och naturlagarna finns men har skapats av gud. De senaste 20 åren har Intelligent design varit på frammarsch, särskilt i USA. Det är ett försök att göra vetenskap av tron, ett betydligt mer försåtligt angrepp på vetenskapen i sig.

När högerkristna grupper gör inbrytningar i politiken och exempelvis försöker påverka skolsystemet, då måste samhället reagera. Det går inte att ha biologilärare som torgför att de grundläggande principerna i Darwins evolutionsteori är öppna för tolkning. 

Frågan är om det går att ha politiska representanter som hävdar att dinosaurierna gick på jorden något årtusende innan pyramiderna byggdes? Sarah Palin sades tro just detta, vilket väckte stor debatt i USA. Hon var republikanernas vicepresidentkandidat 2008 och möjligen snart ett hjärtslag från att få tillgång till kärnvapenkoderna (presidentkandidaten John McCain hade dåligt hjärta).

”Jag levde inte då”, sade Julia Kronlid till Nyheter 24 (4/7 2014) på frågan om jorden är 6 000 år gammal. En andre vice talman är såväl hjärtslag som grundlagsändringar från att fatta riktigt viktiga beslut, men ändå en hög representant för det demokratiska Sverige. Frågan måste få ställas. Däremot ska hon förstås inte behöva skämmas för sin kristna tro.