Håll ovaccinerade borta från äldre

Det fortsatta daltandet med ovaccinerade är obegripligt och oförsvarligt.

Drygt 80 procent av svenskarna har tagit minst två doser vaccin.

Drygt 80 procent av svenskarna har tagit minst två doser vaccin.

Foto: Erik Mårtensson

Ledarkrönika2021-12-14 16:16
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

I mitten av oktober hade coronapandemin nått en platå i Sverige. Smittspridningen var 800-900 fall per dag och knappt 200 var inlagda på sjukhus, varav 30 med intensivvård. Men det fanns oroande tecken, som ökad smitta runt om i Europa och en tröghet i att få ut den tredje vaccindosen. Vaccinationstakten hade också stannat av. 

Även om täckningen var god jämfört med många andra länder, drygt 80 procent, stod det klart att stora grupper inte tänkte ta sina sprutor. Särskilt olyckligt var att grupper med särskilt låg vaccintäckning, som unga under 30 år och utrikesfödda, också var överrepresenterade bland anställda på äldreboenden och i hemtjänsten.

Med tanke på vad som stod på spel var handfallenheten brutal. Ingen frågade vårdanställda om de var vaccinerade, mycket få omplacerades till andra arbetsuppgifter. Från myndigheter och politiker var ingången att ”uppmuntra” och ”underlätta” för fler att vaccinera sig. ”Sluta lirka med alla ovaccinerade”, skrev UNT:s ledarsida (20/10).

Sedan i förra veckan pekar smittotalen rakt uppåt och inläggningarna på sjukhus (och IVA) har redan mer än dubblerats. Men lirkandet fortsätter. Enligt en SVT-enkät med 215 kommuner är det bara fyra procent av vårdgivarna som frågat alla sina anställda om de är vaccinerade och försökt att omplacera dem. Över hälften av arbetsgivarna har över huvud taget inte gjort några kontroller.

Det går att förstå om enskilda chefer tycker det är obekvämt att fråga. Och att frågan kan få konsekvenser för en redan skör personalsituation. Vad som inte går att förstå är den totala bristen på riktlinjer från regeringen, regionerna, kommunerna och expertmyndigheterna, med tusentals jurister till sitt förfogande. Är verkligen information, uppmuntran och vädjanden (snälla, vaccinera er nu) allt ni har att komma med?

På den högsta nivån finns nojjor om vaccintvång och grundlagsbrott, i värsta fall också en rädsla att stöta sig med minoriteter och religiösa grupper. Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog lade lugnt allt till rätta i SVT:s Aktuellt (13/12): Ja, vaccination kan vara ett nödvändigt krav för vissa yrkesgrupper. Ja, arbetsgivaren måste då ställa krav på vaccination. Nej, den anställde har ingen rätt att jobba kvar om hen vägrar.

Regeringen måste inse att kravet på vaccinintyg i en nöjeslokal är bisarrt i relation till att det är fritt fram att sätta sig i bilen och åka runt till gamla och multisjuka. Låt en av alla pressträffar handla om någonting verkligt centralt, om det som regeringen fått mest kritik för under pandemin, om skyddet av de allra svagaste. Sluta lirka med alla ovaccinerade!