Arbetare utnyttjas och lider även i dag - och även här

Regelverket för arbetskraftsinvandring behöver utformas så att kriminella stoppas.

Hur har arbetarna det? En del av dem har det riktigt illa, vilket framgick i UNT:s artikelserie "Skuggsamhället".

Hur har arbetarna det? En del av dem har det riktigt illa, vilket framgick i UNT:s artikelserie "Skuggsamhället".

Foto: Pär Olsson

Ledarkrönika2022-05-01 06:34
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från högerhåll i politiken brukar det fnysas över att Socialdemokraterna "återigen ska demonstrera mot sig själva" på 1 maj. Nog för att det på en och annan S-agitator kan låta som om den egna rörelsen inte sitter vid makten. Men det fråntar inte att arbetares situation, inte minst ur ett globalt perspektiv, behöver uppmärksammas. 1 maj är en internationell högtidsdag som har firats sedan slutet av 1800-talet.

Det finns fortfarande länder där fackligt aktiva arresteras och riskerar livet, och länder med slaveri där migrantarbetare som försöker lämna eller fly från en arbetsgivare kan straffas hårt. Samtidigt behöver vi inte blicka ut mot fjärran länder för att finna exempel på utnyttjande av människor i maktlöshet. 

UNT:s Elin Sandow skrev i artikelserien "Skuggsamhället" om hur utsatta människor utnyttjas i Uppsala. 

På till exempel byggen, restauranger och bilverkstäder här "finns med största sannolikhet ett antal människor som arbetar för ytterst låga löner, har mycket långa arbetsdagar och ibland en farlig arbetsmiljö", kunde det konstateras (24/4 2021).

I serien fick vi läsa om "Amir", en ung man med rötter från Afghanistan, som jobbade heltid för 4000 kronor i månaden. På pappret var hans lön visserligen på 24 000 kronor efter skatt, men 20 000 av dessa fick Amir betala tillbaka till arbetsgivaren. Om han skulle bli av med jobbet riskerade han utvisning. Vilken makt har man då att förhandla om lön och villkor?

En annan person som intervjuades i "Skuggsamhället" var rumänske Adrian Popa som kom hit i hopp om att få ett bra jobb. Men trots att han jobbade långa dagar med att gräva fibernät i Uppland fick han aldrig någon lön. Han och några andra rumäner som insåg att de hade lurats kontaktade rumänska ambassaden och fick sedan kontakt med den grupp som i Uppsala som jobbar mot människohandel. På så sätt kunde de göra en polisanmälan och sedan återvända till Rumänien. 

I artikelserien framkom det även att två kvinnor, efter en inspektion på en nagelsalong, vågade be inspektionen om hjälp att återvända till Vietnam.

Arbetskraftsinvandring är i grunden bra och viktigt. Människor ska kunna röra sig över gränser för att tjäna pengar. Tyvärr finns det arbetsgivare som inte tvekar att utnyttja människorna som reser hit. Regelverket behöver utformas så att utnyttjarna stoppas. Som Uppsalas kommunalråd Mohammad Hassan (L) har uttryckt det var meningen med arbetskraftsinvandringen inte "att skapa ny typ av underklass". 

Just så. Men den finns, och behöver påminnas om.