När EU för några år sedan slöt flyktingavtalet med Turkiet var vi många som kritiserade det. Turkietkännaren Halil Karaveli uttryckte det kanske tydligast, när han sa att ”EU har ingått ett avtal med djävulen”.
Erdogans regim förtrycker sin befolkning och, som Amnesty har påpekat, begår krigsbrott. Inte heller har situationen för de syriska flyktingarna förbättrats.
Är EU:s beslutsfattare förvånade över att Turkiet nu öppnar gränsen mot Europa? Varför skulle Erdogan respektera ingånget avtal, om han kalkylerar att alternativet gynnar honom mer?
Även i höstas, när EU protesterade mot att Turkiet gick in i de kurddominerade nordöstra Syrien, hotade Turkiet att säga upp överenskommelsen. Och det var inte första gången det hotet kom.
Erdogan har anklagat EU för att EU-bidragen till Turkiets flyktinghantering betalas ut för långsamt. Den mer troliga förklaringen till Turkiets agerande är målet om att upprätta den så kallade säkerhetszonen i norra Syrien.
Tanken är sedan att skicka syriska flyktingar dit och försvaga kurderna. Hjälp mig med säkerhetszonen så slipper ni flyktingarna, är Erdogans besked till EU. För Erdogan, som pressas av en stark opinion som tycker att det redan finns för många syriska flyktingar i landet, vore det att slå två flugor i en smäll.
Efter att 33 turkiska soldater dödades i ett luftangrepp i syriska Idlib har den nationalistiska vreden piskats upp i Turkiet. Nato har hittills sagt nej till att ge medlemslandet militär uppbackning, och nu försöker alltså Erdogan att utpressa EU.
Kommer EU att kunna hantera den uppkomna situationen? Krigets offer minskar knappast i antal. Som vår krönikör Mellanösternexperten Aron Lund nyligen skrev (22/2) är den humanitära krisen i Idlibprovinsen nästan oöverskådligt stor.
Turkiet har som sagt inget önskemål att ta emot – eller behålla - fler flyktingar.
På hemmaplan var tidigare migrationsminister Tobias Billström, numera gruppledare för Moderaterna i riksdagen, snabbt ute på Twitter och skrev att det är ”dags att höja våra nationella och europeiska gränsbarriärer”. Kommentaren pryddes med en tecknad bild på Billström som står bredbent vid den svenska gränsen, och taggades med ”#aldrigmer2015”.
Men oavsett hur snabbt och rejält Billström vill stänga gränserna kommer problem att bestå. EU behöver självklart hantera flyktingfrågan, här och nu. Man behöver dock också bekämpa krig och diktaturer, det som tvingar människor på flykt.
Ingår man exempelvis avtal med djävulen sitter man snart med ännu större problem i knät.