Äntligen slipper man sponsra hat mot armenier

Föreningsbidrag till Azerbajdzjaniers kongress i Sverige och Azerbajdzjanska riksförbundet dras in. Det var på tiden.

Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, har en del att göra.

Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, har en del att göra.

Foto: Foto: Jonas Ekströmer

Ledarkrönika2022-01-18 11:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Extremister och antidemokrater ska inte ges bidrag för att de säger sig driva etniska eller kulturella föreningar. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) drar äntligen in stöd till ytterligare organisationer. 

Våren 2016 tog Turkiska riksförbundets då vice ordförande Barbaros Leylani i när han höll tal på Sergels torg i Stockholm. Leylani ropade på turkiska att "Turken vaknar!" och "död åt de armeniska hundarna!". Han talade om att "låta blodet flyta" och kallade åhörarna för "kära raskamrater". När Leylani skanderade "ölüm!", död, svarade publiken med att ropa "ölüm" tillbaka. 

MUCF utredde därefter om det riksförbund Leylani representerade skulle ges fortsatta bidrag. Senare samma år landade man i ett nej, och statsbidraget rök. 

Leylani dömdes för hets mot folkgrupp och försökte bortförklara sina uttalanden med att han inte hade förberett talet. Men utfallen mot armenier var ingen slump. Det var heller ingen slump att han representerade Turkiska riksförbundet, och att Azerbajdzjanska riksförbundet hade bjudit in honom som talare när konflikten i Nagorno-Karabach blossade upp för sex år sedan. 

Blankspot har publicerat en text om MUCF:s beslut att dra in alla föreningsbidrag till Azerbajdzjaniers kongress i Sverige och Azerbajdzjanska riksförbundet (17/1). Journalisten Rasmus Canbäck har på sajten skrivit flera granskande artiklar om organisationerna och släpper snart en bok om Nagorno-Karabach (Silc förlag). 

Azerbajdzjan är i konflikt med Armenien, och Turkiet står alltså på Azerbajdzjans sida. 

MUCF tillsatte en utredning om de azerbajdzjanska bidragstagarna och kom bland annat fram till att det kan finnas organisatoriska kopplingar mellan Azerbajdzjanska riksförbundet "och Grå vargarna och/eller den azerbajdzjanska diktaturen”. Myndigheten beskrev det som problematiskt med representanter "som stöttar icke-demokratisk verksamhet" (Blankspot, 17/1).

Grå vargarna, en turkisk högerextrem fascistisk rörelse, har attackerat och mördat många vänstersympatisörer, kurder och armenier. I flera europeiska länder ses Grå vargarna som en terrororganisation. De misstänktes till exempel när det hade skjutits mot en kurdisk demonstration i Fittja 2017. 

Enligt panturkismen ska turkfolk, även långt utanför Turkiets gränser, enas. Extremister i Azerbajdzjanska och Turkiska riksförbundet är fria att ha sina åsikter. Men det finns ingen anledning att strössla svenska bidrag över dem. 

Bättre sent än aldrig, att MUCF drar åt kranen.