Andersson avgår för att snart bli vald igen

Verkade tidigt obrydd över vad som skulle hända med Miljöpartiet.

En lättad Magdalena Andersson under statsministeromröstningen i riksdagen. Men hur ska det gå för MP?

En lättad Magdalena Andersson under statsministeromröstningen i riksdagen. Men hur ska det gå för MP?

Foto: Foto: Erik Simander

Ledarkrönika2021-11-24 15:04
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tisdagens ledarsida gissade vi att Vänsterpartiet skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister, och så blev det. Att Andersson sade sig vara beredd på statsministeromröstning, trots att det ännu såg osäkert ut i början av veckan, var en hint om att hon nog trodde sig vara nära att gå i mål.

På tisdagskvällen berättade Andersson och Nooshi Dadgostar (V) att man, efter den senaste tidens förhandlingar, hade kommit överens. Centerpartiet meddelade inför statsministeromröstningen att man också kommer att släppa fram Andersson som statsminister – men inte regeringens budget. 

Socialdemokraterna kan alltså fortsätta regera, men med högeroppositionens budget. Det visade sig snart att ett regeringsparti inte kunde acceptera det.

Medan Andersson tidigt på onsdagen fick frågor som hur det känns att bli den första kvinnan på posten som Sveriges statsminister, fick Miljöpartiet frågor om partiet kan sitta kvar i regeringen med en budget som till exempel sänker bensinskatten. Språkröret Märta Stenevi sade sig vara "chockad" över C:s besked. Språkrörskollegan Per Bolund sade irriterat att C "släpper fram en blåbrun budget". Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Karolina Skog drämde till med att "det får finnas några gränser för Annie Lööfs ego”.

Magdalena Andersson verkade däremot ta situationen med ro. På frågan om MP kan tänkas vara kvar i regeringen, med en M-KD-SD-budget, svarade hon att "det är upp till varje parti att fatta sina beslut". Och beslut skulle fattas direkt efter budgetomröstningen. Miljöpartiet valde att hoppa av regeringen.  Vilket betyder att Magdalena Andersson formellt måste avgå för att kunna bilda en enpartiregering, vilket med all sannolikhet kommer att hända.

Sverigedemokraterna hade inför statsministeromröstningen sagt att man tänkte väcka misstroende mot miljö- och klimatminister Bolund.

Nyligen hotade även Liberalernas Nyamko Sabuni med att väcka misstroende mot Bolund, om regeringen inte fram till lucia beslutar om slutförvar av kärnavfall. Slutförvarsfrågan är dåligt skött av regeringen och har med rätta väckt irritation i berörda kommuner. Som Östhammars kommunalråd Jacob Spangenberg (C) uttryckte det i somras: "Det är jävligt dåligt agerande" (DN, 22/7 2021). Sedan stod det klart att slutförvaret i Östhammar skjuts på framtiden. MP:s antikärnkraftsaktivism i regeringen har förstås även irriterat en del socialdemokrater.

Ofta har frågan ställts frågan om MP inte borde lämna regeringen, för att en fri roll vore taktiskt smart för partiet i kommande valrörelse. 

Men frågan är om Andersson ens ville fortsätta regera med MP? Den senaste tidens turer i svensk politik får en onekligen att tveka.