Alla borde få fira påsk i trygghet

Virus inte det enda hotet mot påskfirande kristna.

Från ett svenskt perspektiv tycks det ibland vara svårt att se hur utsatta kristna är i många länder.

Från ett svenskt perspektiv tycks det ibland vara svårt att se hur utsatta kristna är i många länder.

Foto: Mahesh Kumar A

Ledarkrönika2020-04-09 06:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här i Sverige har kyrkorna fått planera påsken utifrån coronasmittan. På en del håll kommer kyrkor att hålla öppet. Flera församlingar planerar i stället att hålla andakter och gudstjänster digitalt. Att anpassa firandet av en så stor och viktig högtid som påsken är ingen liten sak.

Samtidigt påminner situationen för kristna i andra delar av världen oss om att bekymren här är små. 

På påskdagen förra året utsattes påskfirare i St. Sebastian’s Church, norr om Sri Lankas huvudstad Colombo, för ett blodigt terrorattentat. Attacker mot flera kyrkor och hotell tog då livet av hundratals människor.

Som journalisten Nuri Kino, grundare av hjälporganisationen A Demand For Action som uppmärksammar förföljelsen av kristna, uttryckte det: "Dödliga attacker mot kristna. Vid varje högtid. Även denna påsk."

De senaste åren har kyrkor attackerats i bland annat i Egypten, Syrien, Irak, Indonesien, Pakistan och Frankrike. Kristna, som funnits i Mellanöstern i ungefär 2000 år, är numera försvinnande få i regionen. I Irak har antalet minskat från 1,5 miljoner till ungefär 300 000 sedan 2003. Oron över att Islamiska staten kan återvända är stor. 

Organisationen Open Doors ger sedan 1993 ut en årlig rapport ("World Watch List") om situationen för kristna i de 50 länder när förföljelserna är som värst. I årsrapporten för 2020 kan man se att Nordkorea, som förbjuder all religion, i vanlig ordning toppar listan över dessa länder.

Därefter följer en rad islamistiska länder som Afghanistan, Somalia, Libyen och Pakistan. I kategorin länder med "extrem förföljelse" kan man också se Indien på plats tio. Indien har med rätta fått hård kritik för en ny lag, som ger religiösa minoriteter - muslimer undantagna - en chans att få medborgarskap. Hindunationalismen har en tydlig udd mot landets muslimer. Open Doors lista visar att förtryck mot en religiös minoritet inte utesluter förtryck mot en annan. 

Bland länder med "mycket allvarlig förföljelse" av kristna, som omfattar en lång rad stater i World Watch List 2020, finns exempelvis Turkiet, Kina och Egypten. 

Under rapportperioden attackerades 9488 kyrkor värden över, en siffra som baserar sig på bekräftade fall.

Från ett svenskt perspektiv tycks det ibland vara svårt att se hur utsatta kristna är i många länder. 

Här blir årets påskfirande speciellt på grund av virusrisken. I andra delar av världen kan det innebära livsfara att sätta sin fot i en kyrka för att fira påsk, på grund av hat snarare än av corona.