900 000 svenskar som ”inte kan nås”

Glada 20-40-åringar riskerar inget för egen del när restriktionerna hävts.

Krönika av Johan Rudström.

Krönika av Johan Rudström.

Foto: Jonas Ekströmer

Ledarkrönika2021-10-28 16:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På söndag blir det mörkt en timme tidigare när sommartiden upphör. Det brukar vara en signal om färre aktiviteter utomhus efter jobb och skola. Mer tid inomhus betyder i sin tur starten för infektionssäsongen i Sverige, i år för andra gången kryddad med pandemin covid-19.

När smittspridningen åter stiger i omvärlden, och liknande tendenser ses i Sverige, är det värt att påminna om läget för precis ett år sedan. Den här oktoberveckan 2020 vårdades som i dag 250 covidpatienter på sjukhus, varav 30 inom intensivvården. Den siffran tiofaldigades sedan till december och fortsatte att öka till efter årsskiftet.

Den andra coronavågen 2020 drabbade en helt ovaccinerad befolkning hårt. Nu är förutsättningarna helt annorlunda. Men den variant av viruset som står på tröskeln till en ny säsong är betydligt smittsammare. Och det finns fortfarande miljontals ovaccinerade svenskar ute i samhället.

Tidigt stod det klart att covid-19 slår mycket ojämnt i befolkningen, att ålder är den helt dominerande riskfaktorn. Endast ett fåtal under 60 år har avlidit med covid-19. Och endast ett fåtal under 40 år har krävt sjukvård. Vaccinationskampanjen har också varit en enorm framgång för just de grupper som riskerar att drabbas. Liksom för deras barn, 12-17-åringarna.

Vaccinationsgraden för dem däremellan, 20-40-åringarna, har däremot stannat på 65-70 procent. Officiellt fortsätter arbetet i regionerna med att ”på olika sätt försöka nå” eller ”hitta kommunikationsvägar” till gruppen, som statsepidemiolog Anders Tegnell uttryckte det på torsdagens pressträff. Inofficiellt har han gett upp. ”De har haft chansen länge … vi kommer inte vidare”, sade han till DN (26/10).

Av de 1,4 miljoner män och 1,3 miljoner kvinnor i Sverige mellan 20 och 40 år saknar alltså omkring 900 000 ett skydd mot covidviruset. De tillhör de mest aktiva i samhället; jobbar, reser, går på kaféer och krogar. De riskerar inte mycket för egen del, men de tillåts att styra livet för många andra.

Vaccinsamordnaren Rickard Bergström lade ut en trevare när han påpekade att vaccin omfördelats till länder som Spanien, Portugal och Frankrike. Intygen har där inneburit en extra skjuts för de sista grupperna av ovaccinerade, sade han (DN 28/10). ”Hela samhället kan inte börja med covidintyg för att komma åt den sista gruppen”, snäste socialminister Lena Hallengren (S) till svar.

Nej, ovaccinerade i Sverige tillåts inte bara gå på krogen och teatern. De jobbar vidare i hemtjänst och på boenden med sina ”särskilda restriktioner”. Ja, de sitter till och med i riksdagen har det framkommit. Det är fler än riskgrupperna som håller tummarna för att vi slipper en fjärde coronavåg i Sverige.