Den uppmaningen får ryska journaliststudenter av sina lärare: ”Ge upp framtidsplanerna och gå över till marknadsföring i stället!” Och det är sant, om det är snudd på omöjligt att granska makthavare går det ju knappast att kalla sig journalist. Samtidigt behöver ett genomkorrupt land, där reportrar misshandlas och mördas, utsättas för ständig, oberoende granskning.
På tisdagsmorgonen rapporterades ännu en rysk journalist mördad. Men senare på dagen framträdde han själv vid en presskonferens i regi av den ukrainska säkerhetstjänsten. Arkadij Babtjenko, som bevakat Ukrainakrisen och kriget i Tjetjenien, hade flytt till Kiev då han fruktade för sitt liv. Nu hette det att säkerhetstjänsten i Ukraina genomfört operationen i samförstånd med Babtjenko själv, för att förhindra ett verkligt mord som ska ha planerats sedan en månad tillbaka. Babtjernko skulle ha mördats på samma sätt som en annan rysk journalist, Anna Politkovskaja, som år 2006 sköts på väg in till sin lägenhet.
Ukraina och Ryssland befinner sig i praktiken i krig och det kan finnas många bottnar i den historia som rullades upp i går. Men att Babtjenko levde - och lever - under hot från den ryska regimen är obestridligt och påpekades i går också av Jonathan Lundqvist, Sverigeordförande för Reportrar utan gränser.
Sedan 1992 har 58 ryska journalister mördats, enligt pressfrihetsorganisationen CPJ. Få av morden har klarats upp. Putin tog efter sitt tillträde 1999 kontroll över alla stora tv-kanaler och började förfölja deras ägare. Sedan dess har i stort sett alla fria medier upphört. I fjol kom nya lagar som i princip avskaffade ett fritt internet i Ryssland. Av 180 länder i pressfrihetsindex ligger Ryssland nu på plats 148. Det gemensamma för flera av de grävande journalister som misshandlats och mördats under 2000-talet är att de kallas ”Putinkritiska”, och därmed hamnar i samma kategori som flera oppositionella politiker, människorättsaktivister, jurister med flera som granskat Putinstyret.
Syftet med dessa hot och mord är förstås att statuera exempel och skrämma andra journalister från att göra fria granskningar. Och allt talar för att den ryska regimen är beredd att slå till också utomlands.
Tillståndet för pressfriheten i världen har blivit sämre under en följd av år. I Turkiet är situationen om möjligt värre än i Ryssland med nästan 200 fängslade journalister. I Europa har pressfriheten halkat utför i länder som Ungern och Polen. Den slovakiska journalisten Jan Kuciak och hans flickvän mördades i mars i år, sedan Kuciak granskat kopplingar mellan den italienska maffian och den slovakiska regeringen.
Länder som har pressfrihet borde kraftfullare manifestera sitt stöd för den fria, grävande journalistiken som förvisso utmanas överallt i en ny medial era. Och för att hedra de ryssar som vägrar lyda rådet att bli marknadsförare.