När danskarna går till Folketingsval på onsdag ser det ovanligt ljust ut för Mette Frederiksen och Socialdemokraterna. Opinionsmätningarna pekar mot att det blir maktskifte i grannlandet.
Länge har vi sett borgerliga valsegrar, och hur såväl borgerliga partier som Dansk Folkeparti lockat gamla S-väljare som velat se en mer restriktiv invandringspolitik. Men nu syns alltså ett annat mönster.
Visserligen kan en knepig regeringsbildning vänta om Mette Frederiksen lyckas ta över statsministerposten från Lars Løkke Rasmussen från liberala Venstre. Långt från alla i det röda blocket är förtjusta i Fredriksen och hennes linje i migrationsfrågan, och S-ledaren har inte stängt dörren åt något håll.
Med Mette Frederiksen har de danska Socialdemokraterna utformat en minst lika hård migrationspolitik som dansk borgerlighet. Och när de större partierna alla är överens i den frågan har det plötsligt seglat upp andra frågor som danskarna rankar som viktigast. Invandringen är förvisso inte bortglömd, men i valrörelsen har klimatfrågan, pensionerna och vården fått större utrymme.
Det är en av förklaringarna till att Danskt Folkeparti parti har stora problem. I många val har partiet haft medvind, vuxit och fått genomslag för sin politik. Men när även Socialdemokraterna mer eller mindre har anammat partiets invandringspolitik har frågan glidit Danskt Folkeparti ut händerna. Det spelar även roll att tidigare partiledare Pia Kjærsgaard, partiets stjärna, har tagit ett steg tillbaka. Hennes efterträdare Kristian Thulesen Dahl har en uppförsbacke. En ytterligare förklaring till partiets tillbakagång är att det blivit trångt på högerkanten. Nya, mer radikala, alternativ dyker upp.
En av nykomlingarna som kan passera spärren på två procent till Folketinget är YouTube-fenomenet Rasmus Paludan, partiledare för nystartade Stram kurs som vill förbjuda islam. Paludan åker runt i Danmark för att reta upp människor genom att bränna upp Koranen.
Jyllands-Postens gamla Muhammedkarikatyrer bleknar i jämförelse. Efter att Paludan blev attackerad i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn har intresset för Stram kurs på kort tid ökat.
Länge har Sverigedemokraterna sett Danskt Folkeparti som en förebild. Skulle Sverigedemokraterna gå samma opinionsras till mötes, om invandringsfrågan skulle hamna i skymundan och det uppstår ett tomrum efter Jimmie Åkessons partiledartid?
Säkert sneglar även de svenska Socialdemokraterna på grannlandet, särskilt om Mette Frederiksen lyckas på onsdag och bildar regering. Tidigare S-väljare som har gått till Sverigedemokraterna - går de att locka tillbaka? Ett maktparti viftar inte bort den frågeställningen.
Allt oftare hör man Stefan Löfven och regeringsföreträdare tala om ”ordning och reda i migrationspolitiken”. Räkna med mer av det framöver.