Utbyggnadsplaner inte ristade i sten

Utbyggnaden vid Bergsbrunna kan bli hälsovådlig i framtiden.

Tättbefolkade städer som Hongkong kan underlätta smittspridning. Krönika av Kersti Kollberg.

Tättbefolkade städer som Hongkong kan underlätta smittspridning. Krönika av Kersti Kollberg.

Foto: Kin Cheung

Krönika2020-05-22 23:31
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Medan relevanta myndigheter studerar vilka de bakomliggande orsakerna till att coronasmittan spridit sig så ojämnt över landet är, borde man ute i kommunerna försöka dra några slutsatser av de antaganden om smittspridningen som ändå gjorts. Ett faktum är att smittan hittills slagit hårdast mot Stockholm och i viss mån Göteborg – men inte mot den tredje största staden i landet Malmö och Skåne.

Smittan har vidare drabbat Södermanland och Östergötland men bara i mindre grad de nordliga regionerna. Samma, till synes obegripliga skillnader, har noterats i andra länder där det har varit svårt att klargöra orsakerna.

En faktor som dragits fram i ljuset är befolkningstätheten, något som studerats i USA. I flera miljonstäder har tätheten antagligen spelat roll för smittspridningen men också andra faktorer som kända turistmål, internationellt industriutbyte. Den ofta citerade urbanforskaren Richard Florida i USA pekar också på att andra aspekter som befolkningsssammansättning, ålder och ekonomiska och sociala förhållanden kan ha betydelse.

Eftersom smittspridningen inte håller jämn takt över klotet är det ännu för tidigt att spika fast några tvärsäkra slutsatser.

Går man ned på mikronivå, förslagsvis Uppsala kommun, finns det några idéer som förtjänar att studeras närmare. Det förutvarande centerpartistiska kommunalrådet Lars-Gunnar Eriksson i Uppsala varnade i en UNT-insändare nyligen för att planerna på en mycket förtätad bebyggelse i den södra delen av Uppsala rimmar illa med hur vi ska kunna hejda smittspridning i framtiden. Hur ska vi kunna hålla social distans om vi bor så tätt inpå varandra som föreslås?

Några detaljer för utbyggnaden är ännu inte fastlagda men en slutsats kan redan dras – den stad som ska byggas är befolkningsmässigt jämförbar med Sundsvall, och på det utrymme som finns utmätt, förutsätter det tät bebyggelse. Även för den planerade kollektivtrafiken förutsätts tät bebyggelse så att underlaget blir så stort som möjligt för den kommande spårtrafiken.

Coronanpandemin är sannolikt inte den sista pandemi vi tvingas genomleva. Andra smittor kommer säkert att drabba klotet under det innevarande seklet. Så, vad gör stadsbyggnadskontoret och plan- och byggnadsnämnden i Uppsala?

Ett förslag är: tänk igenom planen för södra staden en gång till. Visst behöver Uppsala fyrspårig järnväg men uppgörelsen kan ju inte vara ristad i sten. Nya rön och hittills obeaktade faktorer måste kunna upphäva överenskommelser så att stora hälsorisker inte muras in i Uppsalas utbyggnad.