Viss oro ingår i det långsiktiga sparandet

Ett pensionssparande utan risk kan heller aldrig växa.

Magnus Billing, Alectas vd, beklagar den dåliga investeringen.

Magnus Billing, Alectas vd, beklagar den dåliga investeringen.

Foto: Jonas Ekströmer

Krönika2023-03-14 14:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om en bankchef eller pensionsförvaltare i Latinamerika eller i Afrika säger på kvällsnyheterna att ”det har gått lite på tok”, då skaffar alla bank- och finanskontor extra tjocka hänglås till morgonen därpå. I Sverige är vi lyckligt förskonade från så kallade bankrusningar, men det springs en hel del ändå av oro för sparpengarna, ofta helt i onödan.

Alectas vd Magnus Billing pudlade i SVT:s Aktuellt (13/3) efter pensionsbolagets usla investeringar i USA. Techbanken Silicon Valley Bank (SVB) är satt under rekonstruktion och kryptobanken Signature Bank har stängts av de amerikanska myndigheterna. Alecta är också delägare i nischbanken First Republic, vars aktiekurs rasat kraftigt. Tolv miljarder kronor i förlust för Alecta kan bli mer. ”Inte bra för vårt renommé”, slog Billing fast.

Det kan man lugnt säga. Pensionsspararnas pengar, 500 kronor i månaden som sparats i decennier för att ge lite guldkant på ålderns höst. Vips så är det borta i en tech- och kryptodimma. Bäst att höra med storbanken redan i morgon. De har väl ett par procents ränta på sparkontot numera?

Men Alecta är inte Allra, vars ledning köpte bilar och lyxvillor för spararnas pengar. Alecta är en storspelare på börsen med en lång rad olika sparformer. En del av dem har högre risk. Investering i aktier är alltid ett risktagande. Techbanken SVB hade kunnat bli en stormsuccé med tanke på inriktningen, men investeringen kan också gå åt skogen.

Tanken hos stora pensionsförvaltare är att ha råd med misslyckanden, att sprida även mer riskfyllda investeringar till så många bolag att majoriteten kan väga upp för dem som eventuellt faller ifrån. Det ser Alecta ut att lyckas med här då förlusterna bara utgör ett par procent av kapitalet. ”Påverkan för kunderna är på sin höjd marginell”, säger Magnus Billing (DN 14/3).

Agerandet i USA och Sverige efter SVB-kraschen visar på stor nervositet för en spridning som vid finanskrisen 2008, men också på en beslutsamhet om att inte få en upprepning. Finansinspektionen i Sverige har också kallat Alecta till ett möte.

Småspararen kan fundera på begreppet risk. Alla sätt att få pengarna att växa innebär ett visst risktagande. Graden av risk kan åskådliggöras av Alectas egna pensionsfonder de senaste tio åren. ”Placeringsinriktning 10 procent aktier” har ökat i värde med 35 procent medan ”Placeringsinriktning 50 procent aktier” har ökat med 100 procent. Ju större andel aktier i förvaltningen desto större risk att stöta på ett mindre seriöst bolag.

Att hantera oro är en del av sparandet. Men som tur är oroar man sig alltså nästan alltid i onödan.