Hassan (L) har inte råd att misslyckas

Det är tuffa tider och värre lär det bli under lågkonjunkturen.

Arbetsförmedlingen har en stor uppgift i lågkonjunkturen.

Arbetsförmedlingen har en stor uppgift i lågkonjunkturen.

Foto: Johan Nilsson

Krönika2022-12-28 06:29
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästa år kommer arbetslösheten att öka, visar Arbetsförmedlingens senaste prognos. Framför allt är det branscher där det inte krävs så hög utbildning och där många får sitt första jobb som drar åt svångremmen och anställer färre. Som hotell- och restaurang eller butiker. Inte minst beroende på att människor till följd av höga el- och bränslepriser och skenande räntor kommer att minska den typen av konsumtion som går att undvara. Att bo, ha varmt inomhus eller kunna ta sig till arbetet är inget de flesta prioriterar bort i första taget. 

Särskilt hårt kommer den växande arbetslösheten därför att slå mot den grupp människor som redan har en alltför svag förankring på arbetsmarknaden. Som unga, nyanlända eller människor som av andra skäl aldrig lyckats hitta ett arbete. Enligt SCB tar det i dagsläget omkring 13 år innan hälften av flyktinginvandrarna med låg utbildning och deras dito anhöriga tar sig ut på arbetsmarknaden. Risken är att den situationen ytterligare förvärras. 

Arbetslösheten cementerar utanförskap och utsatthet och försämrar möjligheterna att knyta an till det övriga samhället. För den generation som växer upp utan att se sina föräldrar gå till arbetet ökar också riskerna för att hamna snett och fångas upp av kriminella gäng. 

Därför är det utmärkt att Uppsala kommun nu inleder ett fördjupat samarbete med Arbetsförmedlingen, vilket innebär en särskild överenskommelse för att hjälpa dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Maria Haglund, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Uppsala län, säger i en intervju i SVT Uppsala (20/12) att det bland annat handlar om utlandsfödda kvinnor som varit arbetslösa i över 24 månader och unga vuxna som varit arbetslösa i över 12 månader.

I samma inslag påtalar arbetsmarknadsnämndens ordförande Mohamad Hassan (L) att ett av de viktigaste syftena med samarbetet är att med gemensamma krafter förhindra att unga ärver utanförskap från sina familjer. Likaså hoppas man kunna förhindra kriminalitet genom att ge unga människor jobb. 

Kommunen och Arbetsförmedlingen är två stabila aktörer som om de håller i och ut faktiskt kan göra skillnad. Särskilt om man också kopplar på det lokala näringslivet. Samtidigt är det ingen hemlighet att arbetsmarknadsprojekt har en förmåga att lova runt och hålla tunt. Om den aktuella satsningen inte huvudsakligen ska generera arbetsuppgifter åt offentliganställda tjänstemän krävs både långsiktighet och flexibilitet. Men med en allt mörkare framtid i sikte har team Hassan och Hagberg inte råd att misslyckas.