Ingen ska behöva lida pin för att bli fin

Yta, yta, yta. Det är tidens melodi.

Hårborttagning.

Hårborttagning.

Foto: BERTIL ERICSON

Krönika2024-10-17 08:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor nöjer sig inte längre med skönhetsrutiner de kan göra själva hemma, som att smörja in sig med dyra krämer eller köra flygvärdinnedieten med jämna mellanrum. I allt högre grad spenderar folk sina pengar på olika behandlingar. Man vill ha det perfekta tjocka böljande håret, perfekta välvda ögonbryn, perfekta naglar, hy, ögonfransar, midjemått, rumpa och inte minst en len och hårfri kropp. Framförallt är det kvinnor som lägger alltmer tid och pengar på sitt utseende. Men även män. 

Jakten på den fulländade ytan har lett till att skönhetsindustrin på senare år i det närmaste exploderat. Enligt siffror från SCB, Statistiska Centralbyrån, har antalet "behandlingscenter inom personlig vård", det vill säga skönhetskliniker, mer än fördubblats mellan 2010 och 2021. I dag är de sannolikt ännu fler. I var och vartannat gathörn erbjuds botox, fillers, nagelförlängning, laser eller annan typ av skönhetsbehandling. I samband med utvecklingen har även ett stort antal oseriösa aktörer sett möjligheten att kunna tälja guld med pennkniv genom att erbjuda snabba och framför allt billiga behandlingar. Via annonser i sociala medier lockar de aningslösa kunder. Med katastrofala resultat.

Ett exempel är en klinik för estetisk laserbehandling i Uppsala som ett flertal gånger anmälts av kunder som drabbats av skador i samband med besök. I en intervju i SVT Uppsala berättar en av dessa, en kvinna som velat ta bort oönskad hårväxt, om hur hennes hud blivit bränd och hon fått smärtor. När hon kontaktade kliniken fick hon till svar att skadorna var hennes eget fel, eftersom hon inte hade följt eftervårdsrutinerna, vilket inte stämde. En annan kvinna som besökt kliniken för att avlägsna en tatuering bemöttes på samma sätt efter att laserbehandlingen orsakat en infektion som kvinnan fick besöka Akademiska sjukhuset för att få hjälp med. 

Situationen är på intet sätt unik. När IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som sedan 2021 ansvarar för tillsynen av skönhetsklinikerna, häromåret gjorde en tillsyn uppdagades brister inom samtliga kontrollerade verksamheter. Med andra ord, det handlar om en bransch full av okunniga och oseriösa aktörer som i värsta fall riskerar att skada människor permanent. 

Det är sorgligt att så många är beredda att utsätta sig för dessa risker i jakten på ytlig skönhet. Men det är ännu värre att det verkar vara så svårt att komma åt charlatanerna. Myndigheter som IVO måste göra mer för att utreda och framför allt stänga kliniker som inte följer lagar och riktlinjer. Ingen ska behöva lida pin för att man vill bli fin.