Twitters nye ägare Elon Musk har – efter en omröstning som miljontals användare deltog i – meddelat att USA:s tidigare president Donald Trump får sitt konto tillbaka. Att Tesla-grundaren Musk gärna skapar rubriker är ingen nyhet. Men frågan om sociala medier-konton förtjänar att tas på större allvar.
Det har länge surrats om Trumps nya sociala medie-app Truth Social. I fjol sade sig Trump skapa den för att "stå upp mot big techs tyranni". Han har även sagt att "vi lever i en värld där talibaner har en enorm närvaro på Twitter, samtidigt som er favoritpresident har blivit tystad". Trump använder sig förstås av Twitters avstängning. Även om han har både inflytande och pengar för att skapa alternativa plattformar är det politiskt gångbart att beskriva sig som tystad.
Vad man än tycker om Trump förtjänar dock Twitters avstängning kritik. Som president hade Trump ofta tänjt på gränserna, som när han 2018 twittrade att han hade mäktigare "Nuke Button" än Kim Jong-un. Twitter stängde trots det förtäckta hotet om en kärnvapenattack mot Nordkorea inte av den dåvarande presidenten.
Först när de politiska vindarna vände och Trump förlorade presidentvalet mot Joe Biden stängdes han av. Twitter pekade ut två tweets som skulle vara särskilt problematiska. I den ena hade Trump skrivit att hans väljare inte ska behandlas respektlöst eller orättvist. I den andra tweeten skrev Trump att han inte kommer att närvara när Biden svärs in som president.
Stormningen av kongressen den 6 januari 2021, efter Trumps valförlust, var en oerhörd händelse. Men de tweets som Twitter motiverade avstängningen med hade inga spår av uppvigling, påhopp eller hets. Dessutom kunde personer som Irans högste andlige ledare ayatolla Khamenei, som bland annat twittrat att Israel borde utplånas, lugnt twittra vidare.
När företag fattar dessa beslut kan man inte alltid förvänta sig logik eller transparens. Det är därför bättre att låta enskilda stå personligt ansvariga för digitala uttalanden, i juridiska processer, än att trendkänsliga och vinstdrivande företag ges rollen som domare. Musk har sagt sig vilja förändra Twitter i den riktningen. Gott så, men en omröstning om Trumps konto var en usel start.
"Jag ser ingen anledning", säger Trump om att återvända till Twitter (SvD, 21/11). Det går så att säga ingen nöd på honom.
Men vad händer när personer utan makt, eller politiker på lägre nivå, lättvindigt stängs av från sociala medier? Ska det ordnas popularitetsomröstningar om även deras konton?
Det är lätt att applådera beslut mot politiker vi gillar eller avskyr. Men samma principlöshet drabbar snart fler.