Strömmer bör agera mot poliscirkusen

Vi måste kunna lita på polisuniformerna i tv när det smäller.

En av många pressträffar om det grova våldet, med Noa-chefen Johan Olsson och rikspolischef Anders Thornberg.

En av många pressträffar om det grova våldet, med Noa-chefen Johan Olsson och rikspolischef Anders Thornberg.

Foto: Henrik Montgomery

Krönika2022-12-14 06:07
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

Den första reaktionen när två kolleger meddelar att de har en relation är förståelse. Var ska man träffas om inte på jobbet? Det gäller förstås på småföretaget likaväl som i landets högsta ledning. När finansminister Erik Åsbrink och skolminister Ylva Johansson (båda S) 1997 meddelade att de var ”kära” tyckte många att det var synd att Johansson tvingades lämna sitt uppdrag. Men de flesta reagerade på att det var ”kvinnan som fick gå”, inte på om det var lämpligt med en relation mellan personer i beroendeställning till varandra.

Landets högsta polisledning har gjort tvärtom. Den Nationella operativa avdelningen (Noa), tidigare Rikskriminalpolisen, har under sina samtliga sju år i högsta grad påverkats av relationen mellan polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf. Hur vet förstås ingen, men det handlar alltså om avdelningen som leder kampen mot den grova gängsbrottslighet som plågat och fortsätter att plåga landet.

Rikspolischefen Anders Thornberg har reagerat på Expressens granskning genom att omplacera regionpolischefen Löfving och tillsätta en extern utredning. Mats Löfving var chef för Noa då han 2015 tillsatte Linda Staaf som underrättelsechef. Enligt SvD (12/12) saknade Staaf fyra av de fem nödvändiga krav som satts upp för tjänsten. Löfving misstänks för grovt tjänstefel.

Men varken Thornberg eller hans företrädare reagerade på polischefernas relation, inte ens när Löfving polisanmäldes 2020 för att ha misshandlat Staaf. Nu förnekar hon såväl att hon misshandlats som att hon och Mats Löfving varit ”ett par”, vilket öppnat dammluckorna för ytterligare detaljer om relationen: galen svartsjuka och kontrollbehov som också resulterat i en anmälan om grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Den nya regeringen ska ta krafttag mot gängbrottsligheten med en palett av nya åtgärder och tvångsmedel mot de kriminella. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vet att det är hans viktigaste uppgift, att det är bråttom men att det samtidigt kommer att ta tid att vända utvecklingen. Då vill han inte börja med att förklara att man ”ska gå till botten med vad som hänt och klargöra om alla rutiner har följts”.

Den förra regeringen sparkade generaldirektören för Försäkringskassan på grund av sjuktalen, som var en profilfråga för S. Att ha myndighetschefer man litar på för att kunna genomföra politiken är helt centralt för varje minister i varje regering. För Strömmer är det männen och kvinnorna i uniform som var och varannan kväll kommenterar skjutningar ansiktet utåt i kampen mot gängen. Frågan är alltså om Anders Thornberg får fira jul och nyår som rikspolischef.