Det ska bli en folkomröstning i Uppsala kommun. Men inte om spårväg. Beskedet är anmärkningsvärt, men dessvärre inte sensationellt för de som följt utvecklingen de senaste fyra månaderna.
Inget av de två blocken fick majoritet i kommunalvalet i september. Resultatet var ändå tydligt i den viktigaste valfrågan. De båda partierna utanför samarbetena hade ju tagit ställning för en mer försiktig utbyggnad av Sydöstra staden och för att riva upp beslutet om spårväg. Hela existensen för det nya Utvecklingspartiet demokraterna (UP) vilade på motståndet mot de rödgröna planerna. I exempelvis valdistriktet Nåntuna fick också UP tillsammans med C och M egen majoritet, 54 procent.
En dryg månad senare satte de borgerliga partierna bubblet i vrångstrupen. Delvis kunde de klandra sig själva – en lärdom från de senaste mandatperioderna är att ingenting kan tas för givet. Men UP och de rödgröna?! ”Vi har fått grand slam”, jublade UP:s Stefan Hanna. Huvudnumret i förhandlingen var att lyfta ut det mest uppenbara väljarsveket till en lokal folkomröstning där Hanna räknade med ett nej. ”De partier som sagt nej kommer att hjälpa till att sprida ordet”, sade han (UNT 18/10).
Bristerna i logiken fick värka i några månader. I fredags tog regionstyrelsen bladet från munnen. Regionen måste ha besked om utbyggnaden av bostäder, liksom om vilken kollektivtrafik som är tänkt att trafikera sträckorna. Detsamma gäller staten som ska bygga två nya spår och en station i Bergsbrunna. Kommunens agerande hotar hela fyrspåravtalet, slog regionstyrelsens ordförande Emelie Orring (M) fast.
Då ändrade sig plötsligt Erik Pelling (S) och Stefan Hanna (UP). Frågan om spårväg är ”inte lämplig” att folkomrösta om utan ska avgöras redan ”under våren”. Det gick lite fort där i höstas, säger Pelling, när man ”ska förhandla om ett styre” och ”inte har alla parametrar” (UNT 14/2). Han har för övrigt aldrig sagt att ”folkomröstningen ska handla om spårvägen”.
Stefan Hanna, som tagit varje chans att säga att spårvägen ska röstas bort, säger nu att det blir ”en rådgivande folkomröstning om hur Uppsala ska utvecklas”.
När dammet har lagt sig står de två politikerna kvar med sina poster som kommunstyrelsens ordförande respektive ordförande i Uppsala Stadshus AB (och Näringslivsrådet). Väl spelat, tycker kanske strategerna i S-högkvarteret i Stockholm. Vad väljarna i Nåntuna tycker är en helt annan fråga. En försiktig gissning är att de tycker att deras representant har låtit sig köpas.
En förutsägelse är att valdeltagandet i en kommande folkomröstning blir lågt, liksom kanske även röstandet i nästa kommunval.