Socialdemokraternas politiska spel är olämpligt

Under helgen har en debatt rasat om att statsministern kommunicerat på Instagram i stället för i traditionella medier.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff på tisdagen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff på tisdagen.

Foto: Caisa Rasmussen

Krönika2023-08-02 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söndagen (30/7) lade statsminister Ulf Kristersson (M) ut ett inlägg på sin Instagramsida. I inlägget beskrev han bland annat det säkerhetspolitiska läget som det allvarligaste sedan andra världskriget. 

Efter det har det debatterats på sociala medier om att det är olämpligt att en statsminister använder Instagram som sitt kommunikationsforum när det gäller så allvarliga frågor. Tidigare socialdemokratiska ministrar har ifrågasatt Kristerssons ledarskap och menar att det är olämpligt att uttala sig där i stället för på en presskonferens. 

Är det så farligt att Kristersson använder Instagram som ett kommunikationsmedel? Givetvis inte. En del av kritiken som lyfts har varit att för få människor nås. Men Kristerssons 150 000 följare får upp det i flödet. Det är med säkerhet fler än de som hade tittat på presskonferensen. 

Alla medborgare har inte Instagram. Inte heller det är ett problem eftersom i stort sett alla etablerade medier ändå rapporterar när statsministern lägger upp ett så viktigt inlägg. Om regeringen däremot hade gjort sociala medier till sitt enda kommunikationsmedel, vilket de inte gjort, hade de inte kunnat få kritiska frågor av journalister. Det hade varit ett stort problem.

Men regeringen har haft ett flertal presskonferenser under de två veckor som passerat sedan den svenska ambassaden i Bagdad stormades. Statsministern höll en pressträff dagen efter, civilförsvarsministern har hållit en, justitieministern en och under tisdagen (1/8) höll statsministern och justitieministern en gemensam pressträff. Alla dessa tillfällen har på olika sätt handlat om det säkerhetspolitiska läget och journalister haft möjlighet att ställa frågor.

Dessutom är det förståeligt att vilja välja sina ord noggrant i en tid när stora delar av världen är arga på Sverige, terrorhotet är reellt och vi är mitt i en Natoprocess. Därför är det inte orimligt att initialt kommunicera i en kontext där man kontrollerar innehållet. Det är också oproblematiskt så länge man även träffar journalister på traditionellt vis.

Att statsministern nu får kritik för sitt användande av Instagram handlar helt enkelt bara om ett politiskt spel. Som opposition vill man ifrågasätta styret och få befolkningen att tappa förtroendet för regeringen. Moderaterna kritiserade ofta Löfven för att inte möta journalister. Men visar nu upp samma mönster. Att Socialdemokraterna däremot väljer att så misstro i säkerhetspolitiken är inte lämpligt.