Sorgligt att Löfving inte fick ge sin bild

Det är oundvikligt att få en olustig känsla av tidpunkten för Löfvings död.

Mats Löfving.

Mats Löfving.

Foto: Johan Nilsson

Krönika2023-02-23 09:26
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter nyheten om att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, hittats död i sitt hem har poliser uttryckt chock och sorg i sociala medier. 

Fredrik Kärrholm, polis som numera sitter i riksdagen för Moderaterna, berättar om när han visade en ny polisaspirant runt i det anrika polishuset på Kungsholmen: "Vi passerade regionpolischefens kontor. Dörren var öppen. Mats Löfving såg oss och hälsade. Han tog sig tid och välkomnade aspiranten". 

Viktor Adolphson, områdespolis på Södermalm som kallats "twitter-polisen", skriver följande: "Mitt främsta minne av Mats Löfving är att han följde med poliserna under de våldsamma kravallerna i påskas, när det sköts varningsskott och poliserna utsattes för besinningslöst våld och hat. Han satt i bussarna med dom. Det kommer jag alltid respektera!"

Kompetent, intelligent, modig är uttryck som förekommer.

Det är oundvikligt att få en olustig känsla av tidpunkten för Löfvings död. På Polisens hemsida kan man nu läsa: 22 februari 11:42 "Utredning om höga polischefer klar", samt 22 februari 22:49 "Polischef avliden i sitt hem".

Nu pågår det en dödsfallsutredning för att bringa klarhet i vad som har hänt. Så småningom lär frågetecknen om Löfvings död ges svar. 

Oavsett vad som lett till den tragiska händelsen är det fruktansvärt för framför allt Löfvings anhöriga, nära och kära. 

Löfvings död kommer även att skaka om Polisen som myndighet.

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow uttryckte i P1 morgon att "Det är jättemånga tankar kring hur alla människor kan göra fel, men man är fortfarande en människa och konsekvenserna får aldrig bli så stora. Man kan kritisera det personen gjort, men låta bli att kritisera människan."

Det är kloka ord. Högt uppsatta makthavare ska givetvis granskas och kritiseras, men många har genom åren vittnat om omänskliga drev.

Linda Staaf, underrättelsechef för polisens nationella operativa avdelning, gick i december själv ut i TV4 och uttryckte att hon inte tänkte vara tyst om att hon "hängts ut, kränkts och nedvärderas offentligt". Jag kan som högt uppsatt polischef inte vara tyst, jag kan inte vara passiv, sade hon då.

Mats Löfving uttryckte aldrig sina tankar och känslor om anklagelserna mot honom. Nu är det sorgligt nog för sent.