Snälla, sluta tro på spöken och magiska energier

Varför tror så många kvinnor på det övernaturliga?

Who you gonna call?

Who you gonna call?

Foto: Columbia Pictures/Library of Congress via AP

Krönika2023-05-09 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt en ny undersökning från SOM-institutet visar sig kvinnor vara mer än dubbelt så benägna som män att tro på paranormala förmågor. 

Kan det verkligen stämma?, var min första reaktion. I nästa sekund mindes jag hur populär "anden i glaset" var bland tjejkompisarna och hur jag som gravid brukade snubbla in på sajter där kvinnor tipsade varandra om medaljonger över magen som skulle avslöja fostrets kön. Fascinerande och, jag erkänner, humoristiskt för en torr skeptiker. 

Medan män tycks vara överrepresenterade i forum för allsköns politiska konspirationsteorier, tror alltså kvinnor i högre utsträckning på paranormala fenomen. Det är den mest "påtagliga gruppskillnaden", som det konstateras i presentationen av nämnda SOM-studie (Göteborgs universitet, 5/5). I kapitlet "De okända" kan man läsa att nära hälften av kvinnorna, 44 procent, tror att det finns folk som kan uppfatta saker med ett sjätte sinne. 

Nästan en tredjedel svarade dessutom att det finns personer som kan samtala med döda eller minnas vad som hänt i ett tidigare liv. Var femte kvinna tror även att det finns personer som kan bota sjukdomar genom att överföra energier från händerna. 

Även tidigare forskning har visat att kvinnor i högre utsträckning tror på sådant som astrologi, hemsökelse och vidskepelse. 

Utbildningsnivå eller ekonomiska förutsättningar tycks däremot inte påverka tron på paranormala förmågor, någon tydlig politisk vänster-höger-uppdelning är också svår att se. Likt en tidigare studie om tron på spöken visar den nya undersökningen att äldre – notera, med mer livserfarenhet – i lägre utsträckning tror på det övernaturliga. 

Man kan förstås tycka att det är harmlöst med program som ”Det okända” och att folk beställer ”magiska” stenar. Men det finns risker.

David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, menar att den ökade tron på paranormala förmågor beror på ett uppsving för den subjektiva världsbilden – på bekostnad av den vetenskapliga (SVT, 5/5). 

Här får offentlig sektor se upp. Det har funnits exempel på kommuner och kommunala bolag som anlitat medium i jakt på spöken och andar, landsting som bjudit in energimedicinare och polisstationer som utrett tips från personer med påstått övernaturliga krafter. I en kommun bjöds personal på "änglamingel" med en kvinna som sade sig ha kontakt med änglar.

Att så många – särskilt bland kvinnor – tror på övernaturlighet är illa nog. Skattemedel ska åtminstone inte gå till att bekräfta hjärnspöken.