Snabb process utan förankring

Coronaviruset drabbar också den demokratiska förankringen i Uppsala kommun.

Krönika av Kersti Kollberg.

Krönika av Kersti Kollberg.

Foto: Helena Landstedt/TT

Krönika2020-03-27 23:29
Detta är en ledarkrönika. UNT:s ledarsida är liberal.

När vi en dag ska summera erfarenheterna från den nu grasserade pandemin kommer delaktigheten, självbestämmandet, öppenheten och demokratins vardag med största säkerhet att skärskådas. I dag styr Coronaviruset vardagslivet i stora delar av vårt land på ett sätt som bara de äldsta generationerna i landet plus de flesta som flytt till Sverige från diktaturer har erfarenheter av.

Mycket av det vanliga livet är villkorat. Biobesök, fester, konserter är inställda. Detta inkräktande på vardagslivet står inte alla ut med, vana som vi är att få vara informerade och delaktiga. En del protesterar högljutt, men många finner sig och underordnar sig myndighetsbesluten.

På det politiska planet har också aktiviteten skalats ned. På måndag den 30 mars möts kommunfullmäktige i Uppsala, med bara hälften av de förtroendevalda närvarande och med så få ärenden som möjligt. Ett av dessa, Beslut om sträckning för Uppsalaspårväg samt jämförelseutredningen för spårväg kontra BRT (BusRapidTransit) KSN-2018-2976, är sakligt sett ett rutinärende. Det ska ligga till grund för den ansökan om stadsmiljöbidrag som ska lämnas in till staten kommande årsskifte.

Men denna ansökan är själva nyckeln till den nödvändiga omdaning av Uppsalas trafiksystem som är på gång i anslutning till det så kallade Uppsalapaketet. Detta paket handlar ju om att två järnvägsspår byggs till de nuvarande två och att kommunen då förbinder sig att bygga bostäder i de sydöstra stadsdelarna, anlägga en ny station i Bergsbrunna samt en förbindelseled över Fyrisån vid Ultuna, trafikerad med spårväg. I förslaget finns också BRT med som jämförelseobjekt.

Denna omvälvning borde vila på stabil politisk grund och vara någorlunda förankrad lokalt. Riktigt så är det inte. En majoritet bestående av S, MP, L och V går fram med förslaget medan övriga partier av mer eller mindre klara skäl säger nej. Från allmänheten hörs också en del protester mot beslutet att förespråka spårväg.

Det har skett utan att kritikerna riktigt fått komma till tals, har det hetat, och för- och nackdelarna med de olika trafikslagen har inte fått tränga igenom. Ett annat förslag i samma riktning är placeringen av Konstmuseet. Frågan snabbutreddes, och mot utredningsdirektiven, föreslogs fortsatt placering på Slottet.

Uppsalaborna är vana vid att få lämna synpunkter på viktiga politiska förslag. Att så inte skett i tillräcklig omfattning i ovan nämnda fall, är inte i sin ordning. Att besluten brådskat är inte tillräckliga förklaringar.