Varje företag och varje myndighet som utformar någon form av strategi eller plan gör det med hållbarhet som en viktig variabel. Ett exempel är kommunala Uppsalahem som skriver på sin hemsida att de vill ”bidra till ett levande Uppsala i dag och i framtiden och fokuserar på hållbarhet i allt vi gör” och att de ”skapar hus som ska leva länge och ge förutsättningar för att leva i en mer hållbar vardag”.
Ett led i detta är det projekt man inlett med att byta fönster i området Salabacke. Äldre fönster från 50-talet skall bytas ut mot nya identiska med bågar helt i trä. Allra bäst hade naturligtvis varit att kitta och måla om. Fönster från 50-talet och tidigare är ofta i god kvalitet och behöver i princip bara underhållas för att hålla hur länge som helst. Men om det av något skäl inte är möjligt är det enda rimliga ur hållbarhetssynpunkt att byta ut mot nya i samma utförande.
Uppsalahem förstår det. De flesta andra fastighetsägare gör det inte. Varken fastighetsbolag eller privatpersoner har i någon större utsträckning koll på att nya aluminiumfönster ur de allra flesta aspekter är sämre både för hållbarhet och ekonomi. Från norr till söder faller rivs träfönster ut och ersätts med aluminium som på kort sikt kräver mindre underhåll, men vars livslängd är betydligt kortare och som inte kan underhållas utan måste bytas ut helt och hållet efter ett par decennier. Dessutom är aluminium energikrävande att tillverka och fönster som innehåller många olika material som plast, silikon och olika metaller är betydligt svårare att återvinna än träfönster.
Det är dock inte bara fönster som faller offer för slit- och slängsamhället. Gamla platsbyggda kök, originaldörrar och mycket annat som skulle hållit i 50 eller 100 år till kastas på soptippen. Hur det kan ske i ett samhälle som strävar efter hållbarhet är ganska märkligt. Men ändå inte. För samtidigt som politiker pratar om att tänka långsiktigt, är lagstiftningen utformad så att den gynnar det motsatta. Den fastighetsägare som ersätter något gammalt och gediget med nytt och sämre får rätt att höja hyran eftersom ny inredning höjer det så kallade bruksvärdet.
För en tid sedan föreslog regeringen att alla nybyggen skall klimatdeklareras. Gott så. Men ännu viktigare än att styra nybyggnation är att se till att sopberget inte växer från det befintliga fastighetsbeståndet. Lagstiftningen bör göras om för att gynna de fastighetsägare som renoverar hellre än river ut och som väljer bort resursslösande underhållsfria produkter. Som Uppsalahem vars träfönster i Salabacke förhoppningsvis kommer att leva länge.